keskiviikko 30. marraskuuta 2011

Pamela Tolan Zest- vierailu

Perjantaina 25.11 me kymppiluokkalaiset saimme mielenkiintoisen vieraan, näyttelijä Pamela Tolan. Tola kertoi meille Zest ohjelmasta joka tukee yläkoululaisten tasapainoista kasvua. Tavoitteena on yksilöllisyyden ja yhteisöllisyyden välisen tasapainon edistäminen. Hän kertoi meille myös omasta lapsuudestaan ja nuoruudestaan ja haaveista ja unelmistaan joita hänellä silloin oli. Jo lapsuudessaan hän oli näytellyt paljon ja tehnyt itse videoita joissa hän ja sisaruksensa esiintyivät. Yläasteen jälkeen hän kävi nykyistä kymppiluokkaa vastaavaa koulua ja korotti keskiarvoaan huimasti. Siitä mekin saimme varmasti innostusta ja motivaatiota ja tiedämme että numeroiden nostaminen ei todellakaan ole mahdotonta.

perjantai 18. marraskuuta 2011

KUN KAIKKI MUUTKIN

KUN KAIKKI MUUTKIN

Rakkaat Käpylän peruskoulun vanhemmat! Tervetuloa vanhempainiltaan
keskiviikkona 30.11.2011 klo 18 Hykkylän ruokalaan (Hykkylä =
remontissa oleva rakennus).

torstai 17. marraskuuta 2011

Päivä espanjalaisessa koulussa





Päivä espanjalaisessa koulussa ja vieraanvaraisuuden kulttuurissa


Opintovapaalla olevat opettajat kutsuttiin vierailemaan espanjalaiseen kouluun. Espanjassa on muutama vuosi sitten yhdistetty monin paikoin yläaste ja toisen asteen opiskelu. ”Meidän koulussa” oli yhdistetty teknisen alan ammattioppilaitos ja yläkoulu.

Vietimme ikimuistoisia hetkiä 7-luokan, täkäläisittäin 1° ESO –luokan, kuvataiteen tunnilla, jossa aineenopettajan lisäksi oli läsnä erityisopettaja. Aiheena oli maiseman perspektiivien tavoittaminen. Ilman välituntia, kiirehdimme äidinkielen (espanja) tunnille. Tunnin aiheena oli narratiivinen kerronta. Pääsimme kumpikin kolmen tytön kanssa tekemään ryhmätyötä. Todellinen haaste meille lähes ummikoille! Mutta selvisimme espanjan, englannin- ja kansainvälisten käsimerkkien avulla! Tosin toinen ryhmä sai moitteita meluisuudestaan!

Seuraavana oli vuorossa ammattiin opiskelevien nuorten talon suunnittelutunti. Olimme tunnilla asiakkaan roolissa. Nuoret haastattelivat meitä siitä, millainen perhe, koti ja ympäristö, jossa asumme, on. Sauna ja monikertaiset ikkunalasit herättivät suurta kiinnostusta nuorissa arkkitehtien aluissa.

Reippaan aamun jälkeen pidimme pienen esittelytuokion, n. 20 opettajalle, suomalaisesta koulujärjestelmästä. Onneksi netissä on hyvät kaaviot Suomen koulujärjestelmästä espanjankielellä ja olihan meillä mukana oman opetuksemme esityksiä muistitikuilla.

Koulu, jossa vierailimme oli yllättävän samanlainen kuin oma koulumme. Oppilaat olivat kohteliaita ja innostuneita, opettajat ystävällisiä ja rehtori oli tyylikäs nainen. Luokat olivat varustelultaan meidän luokkiemme kaltaisia ja lähes kaikissa luokissa oli videotykki (joissa, kuten meilläkin, näkyi käynnistettäessä varoistusvalo videotykin puhdistettavasta suodattimesta). Kaikissa luokissa ei ollut tietokoneita, sillä jokainen opettaja oli saanut työn puolesta oman kannettavan tietokoneen.

Opetustuokion jälkeen siemasimme maitokahvit koulun kahvilassa. Koulussa ei ollut varsinaista ruokalaa, eikä oppilaille tarjota lämmintä ateriaa koulupäivän aikana. Oppilat syövät välipalaa klo 11 aikaan. Eväät he tuovat kotoa mukanaan tai ostavat koulun kahvilasta voileivän tms.

Iltapäivällä pääsimme englannin tunnille 3° ESO eli 9-luokalle. Jälleen opettaja laittoi meidät töihin. Oppilaat olivat valmistelleet kysymyksiä englanniksi ja me yritimme parhaamme mukaan vastata lyhyillä, selkeillä lauseilla. Nuoria kiinnosti suomalainen talvi, hintataso, musiikkimaku, nuorten vapaa-ajanvietto ja meidän käsityksemme espanjalaisista ja Espanjasta.

Tämän jälkeen kiersimme katsomassa koulun työpajat: autopajan, sähkötekniikan luokat, elektroniikkaluokat, metalliverstaan, tietokoneella suunnittelupiirtämisen luokan. Kaikilla tunneilla oppilaat työskentelivät keskittyneesti ja opettajien ja oppilaiden suhteet tuntuivat hyvin luottamuksellisilta ja mutkattomilta.

Päivän päätteeksi nautimme lounaan paikallisessa ravintolassa opettajaporukalla. Keskustelu polveili vilkkaasti politiikasta kulttuuriin ja opetukseen.

Opettajalle mikään ei ole kiinnostavampaa kuin saada vierailla toisessa koulussa. Kaikki opettajat, rehtori ja oppilaat ottivat meidät ystävällisesti ja innostuneesti vastaan, poskisuudelmia vaihdettiin niin, että kotimatkalla olimme aivan pyörryksissä. Koulu tarjosi kahvit ja lounaan ja englanninkielen opettajat olivat koko ajan kieliapuna.


tiistai 15. marraskuuta 2011

1111111111 Metsämessuilla

Perjantaina 11.11.11 olimme Elma ja Maaseutu-messuilla. Niihin kuului Metsä-messut, joissa oli eri metsäalan yritysten kuten Metsäliiton, Metsähallituksen ja Suomen riistayhdistyksen pisteitä. Niissä oli erilaisia tehtäviä. Esim. taimen istutusta, tunnistustehtäviä ja askartelua. Sielä oli myös metsäkonesimulaattori. Elma-messuilla oli eri koti- ja maatalous eläimiä kuten sikoja, nautoja, lampaita, alpakoita ja kanoja. Lisäksi sielä oli eri turkiseläimiä ja koiria. Ja kuten messuilla aina, sielä kaupattiin kaikkea. Parhaiten mieleen jäi kuitenkin metrilaku.
Eino T 5a

perjantai 11. marraskuuta 2011

Resonaarin pojat keikalla Käpylän peruskoulussa

Torstaina 10.11. erityismusiikkikasvatuksen resurssikeskus Resonaarin Bändi piti oppilaskonsertin toi-luokkien tiloissa.  Mukana konsertissa olivat meidän koulustamme Marjan,Karitan ja  Pian luokka Untamosta sekä Solakallion koulusta kahden luokan oppilaita.

maanantai 7. marraskuuta 2011

Soveltuvuuskoetiedot 2012 kevät / Pruebas de admisión para el curso 2012/2013

 
Vieraskieliseen suomi-espanja opetuksen, sekä varhennetun A1 espanjan opiskelun soveltuvuuskokeet järjestetään helmikuun 2012 alussa seuraavalla aikataululla:
 
8.2.2012 8.45 alkaen  Varhennetun A1 espanjan soveltuvuuskokeet tuleville 1. luokkalaisille.

Aikaa soveltuvuuskokeen tekemiseen on hyvä varata koko aamupäivä. Tarkemmat ohjeet soveltuvuuskokeista lähetetään kokeeseen ilmoittautuneille.

9.2.2012 8.45 alkaen  Vieraskieliseen suomi-espanja opetukseen tuleville 1. luokkalaisille (kaksikielinen opetus)

Aikaa tekemiseen on hyvä varata koko päivä. Koska soveltuvuuskoepäivä on pitkä, on hyvä jättää perheen pienemmät sisarukset kotiin. Mukaan on hyvä varata myös evästä. Tarkemmat ohjeet soveltuvuuskokeista lähtee kotiin, kun koululle on palautettu soveltuvuuskokeeseenilmoittautumislomake.

HUOM! Viimeinen ilmoittautumispäivä soveltuvuuskokeisiin on 1.2.2012 kouluun ilmoittautumisen yhteydessä. Tämän jälkeen soveltuvuuskokeeseen ei voi enää ilmoittautua.  Opiskelu alkaa syksyllä 2012. Syksyn soveltuvuuskokeeseen elokussa otetaan vain kevään aikana Suomeen muuttaneet.

Soveltuvuuskokeeseen  ilmoittaudutaan täyttämällä ilmoittautumislomake, joka löytyy osoitteesta: 


ja postittamalla se osoitteeseen:

Käyntiosoite: Mäkelänkatu 93, 00610 Helsinki
PL 3307, 00099 Helsingin kaupunki


Lisätietoja antavat:

Virka-apulaisrehtori Jukka Tolvanen
puh. (09) 310 82080, työhuone Väinölä-rakennuksessa
jukka.tolvanen(at)hel.fi

Mari Peteri, Vieraskielisen suomi-espanja opetuksen koordinaattori
puh. (09) 310 82619
mari.peteri@edu.hel.fi

Heli Pitkänen (Hykkylä, Sofianlehto, yläkoulun asiat)
puh. (09) 310 80459, faksi 310 80457
heli.pitkanen(at)hel.fi

Virpi Paananen (Väinölä, Untamo, Kumpula, alakoulun asiat)
puh. (09) 310 82079
virpi.paananen(at)hel.fi