sunnuntai 25. marraskuuta 2012

Tutkimusretki Gardenian trooppiseen puutarhaan


Ulkona on jo satanut ensilumi. Sää on kylmä ja kolea, mutta Gardeniassa Kumpulan 1. ja 2. luokan oppilaat pääsivät hetkeksi nauttimaan tropiikin lämmöstä. Lasinen kolmio kätkee sisäänsä sademetsän, jossa oppilaat pääsevät seikkailemaan ja tutustumaan kasvien elämään.

Aarteenetsinnässä löytyi kasveille tärkeitä asioita; taskulamppu (valoa), vettä, multaa, ravinteita sekä saippuakuplia (hiilidioksidia kun kuplaa puhaltaa).

EKA KERTA UUSISSA TILOISSA

                                            
Mä en ole koko ylä-asteeni aikana päässyt näkemään "kokonaista" Hykkylän
rakennusta. Perjantaina kymmenen aikoihin mä kuitenkin pääsin vihdoin
näkemään sen, ainakin tavallaan. Rehtori pyysi mua ja muutamaa opettajaa
mukaansa katsomaan Hykkylän "uutta puolta". Tottakai mä menin! Eihän
siellä vielä kukaan oppilas ollut käynyt ja mä olin utelias. Kun mä astuin
sille puolelle Hykkylää, se tuntui oudolta. Enhän mä ollut nähnyt sitä puolta
muutamaan vuoteen, enkä mä ollut koskaan nähnyt sitä sellaisena, kuin mitä
se nyt oli.

lauantai 24. marraskuuta 2012

Alakoulun poikien korisjoukkue koulujen välisessä turnauksessa!


Perjantaina 23.11.2012 pidettiin perinteinen koulujenvälinen koristurnaus Malmin palloiluhallilla. Koulumme joukkue oli aloittanut ”tehotreenauksen” edellisellä viikolla silmällä pitäen GRANDE FINALEa. Turnausohjelma muuttui vielä samaisena aamuna järjestäjien toimesta. Alkuperäinen lohkojako olisi ehkä ollut peliohjelmaltaan meille sopivampi…



perjantai 23. marraskuuta 2012

Oppilaskuntapäivä

Oppilaskuntapäivä alkoi Koskelan nuorisotalolla. Aluksi leikimme tutustumisleikkejä koska kaikki eivät tunteneet toisiaan. Menimme aakkosjärjestykseen etunimien mukaisesti.

Sitten arvottiin ryhmät karkkien perusteella. Kaikilla ryhmillä oli oma teema josta keksittiin erilaisia ideoita.



torstai 15. marraskuuta 2012

Oppilaskunta toimii

Oppilaskunta on kokouksissaan päätynyt käyttämään kaupungin osallisuusrahoja viihtyvyyden lisäämiseksi. Rahaa käytettiin välituntivälineisiin ja viherkasveihin. Viherkasveja tulee luokkiin ja Hykkylän pian valmistuvaan ruokalaan. Kukka- ja kukkasipulilähetyksen ensimmäinen osa saapui koululle maanantaina.

Koko koulun oppilaskunta  kokoontuu torsaina 22.11. koko päivän työpäivään Koskelan nuorisotalolla.

Kielitietoisuus seminaarin kutsu



“Kielikasvatus ja kielitietoisuus kaksikielisessä koulussa.” 





Iltapäivän seminaarissa puhujana Itä-Suomen Yliopiston kasvatustieteen ja kielipedagogiikan professori Ritva Kantelinen. 



Tilaisuus on Käpylän peruskoulun opettajille suunnattu koulutus, johon ovat tervetulleita myös aiheesta kiinnostuneet oppilaiden vanhemmat. 

Aika: 28.11.2012. 
Kahvitus klo: 13.00 alkaen, tilaisuus klo: 13.30-16.00. 

Paikka: Käpylän peruskoulun Hykkylä -rakennuksen juhlasali. 

Vanhemmille ilmoittautuminen 26.11. mennessä osoitteeseen: marc.cerda@edu.hel.fi

keskiviikko 14. marraskuuta 2012

HYKKYLÄN PERUSPARANNUKSEN VALMISTUMINEN

Hykkylän perusparannus valmistunee joulukuun alkuun. Koulutaloon on rakennettu uusi energiatehokas ulkokuori, ikkunat on tiivistetty ja joka kerrokseen on rakennettu oma ilmanvaihtokoneisto, joilla varmistetaan ilman vaihtuminen luokissa. Miten rakenteissa on onnistuttu, selviää käytön myötä.
Oppilaat luokilla 4 - 10 alkavat ruokailla Hykkylän sivurakennuksen ruokalassa.Koko rakennuksen valmistuminen vaikuttaa koulun luokkatilojen käyttöön.  Väinölän ja Untamon luokkatilat ovat olleet viimeistä nurkkaa myöten käytössä koulupäivän ajan. Nyt tilaa tulee jonkin verran enemmän, mutta ylitiloja ei valmistumisen jälkeenkään ole oikeastaan lainkaan.
Luokkien 1 - 6 opetus on pääasiassa luokanopettajan opetusta, ja siten luokilla on omat luokkatilat. Ne sijoittuvat Untamon ja Väinölän rakennuksiin. Hykkylän rakennukseen on suunniteltu aineenopetustiloja kuten fysiikka-kemia laboratorit ja biologian ja kotitalouden aineluokat. Tämän vuoksi tähän rakennukseen sijoittuu enemmän myös muuta aineenopetusta. Tavoitteena on, että mitä nuoremmat oppilaat, sen vähemmän heidän tarvitsee liikkua rakennusten välillä. Ruokalan osalta tämä ei toteudu, kun ruokaloita on nyt vain Untamossa ja Väinölässä.
Joulukuussa koulun oppilaat ja aikuiset juhlistavat itsenäisyyttä ja viettävät lukukauden päättäjäistilaisuuksia. Osa aineenopetuksesta siirtyy Hykkylän rakennukseen joulun välipäivinä. Ne oppilaat, joiden opiskelupaikka vaihtuu rakennuksen valmistumisen yhteydessä, saavat siitä tiedon luokanvalvojiltaan / luokanopettajiltaan. Varsinaisesti tilamuutoksia tulee kolmanteen jaksoon. Lukujärjestyksiin merkitään luokkien opiskelupaikat peruskorjatussa rakennuksessa.
Oppilaskunta on jo aktiivisesti lähtenyt suunnittelemaan omaa tilaansa, oppilaskuntahuoneen käyttöä. Kun valmistuminen tulee todeksi, tiedotamme siitä kuvin ja käyttäjäarvioin pikaisesti.
Mukavaa, että pitkä odotus päättyy!

perjantai 9. marraskuuta 2012

Metsävisan voitto Käpylään!


Messukeskuksessa mukavan kävelymatkan päässä koulultamme vietettiin 9.11. Metsämessuja. Messuille osallistuivat lukuisat luokat koulustamme. Ohjelmassa oli puunistutusta, geokätköilyyn tutustumista, erinäisiä metsäkoneita ja työkaluja. Hauska yksityiskohta oli Wii-peli, johon oli tehty puunhakkaamisohjelma. Samaan aikaan keskuksessa oli myös  Elma-messut, joilla oli jos jonkinnäköistä vipeltäjää ilonamme.


Luonto- ja tiedeluokka 6A:n joukkue Viivi, Anna-Leena ja Eino edustivat kouluamme Metsävisassa. Kolmikko voitti reilusti helsinkiläisten sarjan. Onnittelut voittajille.

perjantai 2. marraskuuta 2012

Mobiilisti maailmaan

Meidän koulussa on lainassa kolme repullista iPadeja ja tarvikkeita. Meidän luokkaan tuli ensin neljäsluokkalaisia pitämään oppitunnin niiden käytöstä. Luimme erilaisia QR-koodeja ja teimme tehtäviä. Siitä seuraavana keskiviikkona saimme iPadit, joden karttaan oli merkitty 10 rastia. Lähdeimme seuraamaan sinistä gps-pistettä ja etsimme rastit. Joka rastilla oli tehtävä, jonka sai selville kuvaamalla QR-koodin padillä.


Yksi tehtävistä oli tehdä käpylehmä ja ottaa siitä kuva iPadillä. Sitten meillä oli myös nettitehtäviä, kirjoittamistehtäviä ja näyttelemistehtäviä. Tehtiin esimerkiksi luonnonkiertokulkunäytelmä. 

Oikeastaan iPad suunnistus oli paljon helpompaa kuin oikea. Oikea suunnistaminen on hyödyllisempää, jos tulee vaikka sähköhäiriö. Silti se on tosi hyvä, että näitä iPadejä kokeillaan, mutta ei niitä kannattaisi ostaa kaikille kun ei ole rahaa edes kunnon koulukirjoihin. Mutta testi oli tosi kiva ja radan suunnisti tosi moni luokka.

Kumpulan metsästä löytyi myös rasia. Rasian sisällä oli vihreä kivi ja viesti. Niin kauan kuin pidät tätä kiveä kädessäsi, se tuottaa hyvää onnea. Emme usko että se oli open laittama.