maanantai 4. maaliskuuta 2013

"Roskaruoka-asiaa"

Ruokaa joutuu todella paljon muuallekin kuin suuhun. Iso osa kaikesta tuotetusta ruoasta joutuu roskiin ruoantuotantoketjun eri vaiheissa. Suomessa on vastikään arvioitu, että jokainen suomalainen heittää roskiin 20-30 kg käyttökelpoista ruokaa joka vuosi.

Meidän kaikkien suomalaisten olisi varmasti hyvä ainakin joskus miettiä, voisimmeko yhdessä pienentää roskiin menevän ruoan määrää. Tämä on iso rahakysymys, koska ruoka on todella kallista, mutta samalla se on myös merkittävä ympäristökysymys, sillä ruoantuotanto tuottaa valtavasti ilmastoa lämmittäviä kasvihuonekaasuja. Lisäksi samaan aikaan lähemmäs miljardi ihmistä kärsii kroonisesta aliravitsemuksesta, kun me täällä heitämme ruokaa roskiin.


Kokeilimme koulussamme pari viikkoa sitten, pystymmekö valistuksella ja pienellä palkinnolla vaikuttamaan ruokahävikkiin. Tulokset olivatkin huikeita. Saimme vähennettyä roskiin menevän ruoan määrää yli 30 %. Aika MIELETÖN tulos ja kehitys vain yhden viikon aikana ja melko pienellä panostuksella.

Mitä jos kaikki suomalaiset ryhtyisivät tähän? Millaisia tuloksia silloin saataisiin? Tästä on hyvä jatkaa :).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti