keskiviikko 8. toukokuuta 2013

Lisää luomua kouluihin ja päiväkoteihin


 
Maaliskuussa helsinkiläisissä kouluissa ja päiväkodeissa tarjoiltiin luomu- ja lähiruokaa. Teemaviikon tarkoituksena oli tutustua kotimaiseen ruokakulttuuriin ja lisätä luomun tunnettavuutta. Tarjolla oli luomuraaka-aineista valmistettuja lämpimiä ruokia, luomuleipää ja välipaloja.
Luomuruoan käytön lisääminen kouluissa on myös kaupunginhallituksen asettama virallinen tavoite. 

Ruokapalveluita tarjoava Palmia kehitti kouluihin ja päiväkoteihin vanhojen tuttujen tuotteiden lisäksi myös aivan uusia ruokalajeja teemaviikkoa varten. Yksi sellainen oli juuressosekeitto luomujuureksista ja toinen puolukkakaurapaistos luomuhiutaleista. Lähellä tuotettua lähiruokaa oli teemaviikolla tarjolla saman verran kuin tavallisestikin.

Luomua mielellään vaikka joka päivä

Helsinkiläisissä päiväkodeissa on tarjolla joitain luomutuotteita joka päivä ja viljatuotteet ovat pääosin kokonaan luomua. Jonkin verran luomutuotteissa on mukana myös maitotuotteita.

Kouluissa luomuruokaa tarjotaan harvemmin ja usein vain ruokateemojen yhteydessä. Luomuruoan lisäämistä kouluissa rajoittaa kalliimman hinnan lisäksi saatavuus. Suomalaisista luomutuotteista vain viljatuotteita on usein saatavilla ympäri vuoden riittävästi suurkeittiöiden tarpeisiin.

Lisäksi useiden luomutuotteiden pienempi pakkauskoko ja esikäsittelyaste eivät aina vastaa suurkeittiöiden tarpeita. Tämä on suuri harmi, sillä kouluruokailu olisi loistava paikka, jossa olisi mahdollisuus tutustua luonnonmukaisesti tuotettuun puhtaaseen ruokaan, joka on hyväksi niin ihmiselle kuin muullekin luonnolle.  

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti