tiistai 21. lokakuuta 2014

Suomenlahtivuosi 2014


Tänä vuonna vietetään Suomenlahti 2014 -vuotta. Koulustamme on käyty vierailulla merentutkimusalus Arandassa ja pulikoitu Suomenlinnassa, Hykkylän rukousaulaan tuotiin kahdeksi viikoksi pieni näyttely Suomenlahdesta. Näyttelyssä voi pelata kala- ja ravintoketjupeliä ja lukea miten Suomenlahtea tutkitaan ja miettiä miten siitä saisi puhtaamman.

http://www.gof2014.fi/fi/

4a luokka taas kävi tiistaina 14.10.  tutkimassa meren tilaa Harakan saarella.

Harakansaaressa oli kivaa. Minä näin meren rannassa linnun luita. En tiennyt minkä linnun ne luut oli. Sain haavilla hassun olion. Minä tutkin sitä mikroskoopilla. Se oli pelottava. Minä näin microskoopilla planktonin. Näin sen silmät.Se näytti läpinäkyvältä jonka sisällä oli sen suoli.
Ronja NMatkustimme Harakansaareen lautalla. Mentiin haaveilemaan malluaisia ja muita vesieläimiä. Malluaiset ovat pieniä valkoisia ötököitä. Suomesta ei löydy fossiileja, koska jää on hionut kallioita.
Opimme että ei kannata mennä liukkaille kallioille. Eemeli liukastui kalliolla ja kastui. 
  
 
 
 
Makeasta ja suolaisesta vedestä löytyy eri ötököitä. Kävimme bunkkerissa jossa purettiin pommeja. Joskus siellä bunkkerissa oli räjähtänyt miina. Bunkkerin edessä oli ostoskärryt, koska joku taiteilija oli istunut nakuna niissä.
 


Kävimme katsomassa Itämeren kaloja akvaarioissa. Akvaarioissa oli eri elinympäristöt niin, että kaikki kalat viihtyvät. Esimerkiksi Hauet olivat omassa akvaariossa, etteivät ne söisi muita kaloja. Akvaarioissa oli paljon rakkolevää, joka on puhtaan veden merkki. Kampelat osaavat vaihtaa väriä jopa tunnissa. Haaveiltiin myös planktoneita planktonhaaveilla haaveilla.

Tutkittiin mikroskoopeilla eri eläimiä ja planktoneita, Ne ovat hyvin pieniä ja niitä ei näe paljaalla silmällä. Haavin pinta kuluu helposti, siksi pidetään aina haavi puoli ylöspäin.


Syötiin eväitä luontotalossa. Meillä oli puolituntia aikaa syödä. Eväiden syöminen oli parasta retkessä. Luontotalo toimii myös luontokouluna. Löydettiin paljon linnun sulkia joita käytettiin ennen kyninä. Löydettiin linnun pesä joka oli hylätty. Retki oli kiva.
Julius, Eemeli ja Kuisma

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti