tiistai 15. joulukuuta 2015

Finlandiatalolla vietettiin Suomen YK-jäsenyyden 60-vuotisjuhlaa
YK eli yhdistyneet kansakunnat on maailmanlaajuinen hallitustenvälinen järjestö, joka perustettiin San Franciscossa vuonna 1945. Suomi jätti jäsenhakemuksensa heti mailmansotien päätyttyä ja Pariisin rauhansopimuksen tultua voimaan vuonna 1947, mutta suurvaltapoliittisista syistä Suomi samoin kuin useat muutkin maat hyväksyttiin jäseniksi vasta monta vuotta myöhemmin eli 14. joulukuuta 1955. Jo edellisenä vuonna Suomeen oli kuitenkin perustettu Suomen YK-liitto jakamaan tietoa ja antamaan koulutusta YK:n toiminnasta.

Tänä vuonna Suomen YK-jäsenyys viettää 60-vuotisjuhlia. Juhlien kunniaksi oli Helsinkiin saapunut suoraan Pariisin ilmastokokouksesta myös YK:n pääsihteeri etelä-korealainen Ban Ki-moon vaimoineen. Juhlallisuudet pidettiin Finlandiatalolla, jossa järjestettyä tapahtumaa tähditti hyvin arvovaltainen osallistujakaarti. Oman panoksensa ja sanallisen tervehdyksensä juhlallisuuksiin toivat pääsihteerin lisäksi tasavallan presidentti Sauli Niinistö, pääministeri Juha Sipilä sekä ulkomisteri Timo Soini. Muina puhujina oli sellaisiakin vaikuttajia kuin ministeri Elisabeth Rehn, eduskunnan puhemies Maria Lohela ja todella energinen ja valloittava muusikko Signmark. 
Tilaisuudessa myös 6 nuorta sai esittää oman toiveensa paremmasta maailmasta ja ojentaa sen sitten pääsihteerille. Meidän koulustamme oman tulevaisuuden uutisensa pääsihteerille ja koko maailmalle saivat esittää Aino ja Oliver 6A:lta. Oli aivan upeaa nähdä nuoret lavalla! Siinä oli vaikuttamista parhaimmillaan! Mahtava juttu! Hienoa Aino ja Oliver!
Täältä voit katsoa  myös videolta Ainon ja Oliverin terveiset tulevaisuuteen.

https://www.youtube.com/watch?v=Tgg9rkkrjGo

Tässä on sitten vielä samat sanat kirjallisessa muodossa:

Aino:

 "In the year 2030 Everybody’s voice is heard by their decision makers

We would like to make a difference and we want to direct our decision makers to make a better day, so the children don’t have to carry the whole world on their shoulders".

Oliver:

"In the year 2025 Every child has a safe and encouraging childhood
Childhood should be encouraging not only in the developing countries, but also here. Childhood should boost up children’s confidence for the future to face up new situations and people in life. Every child should have a safe environment, home and people around to take care of them, because childhood is a big and important part of human life".


Tapahtumassa oli myös kaikkien muiden osallistujien mahdollista jättää omia tulevaisuuden Maailman parhaat-uutisia jälkipolville nähtäväksi. Uutisia jätettiin ja kuvattiinkin oikein urakalla!Loppuun tulee vielä muutamia Ainon ja Oliverin omia kommentteja historiallisesta tapahtumasta:
"Ban Ki-moon puhui Plan B:stä, jota ei ole olemassa, koska avaruudessa ei ole toista planeettaa, tarpeeksi lähellä, jonne muuttaa. Meidän tulee pitää parempaa huolta omasta planeetastamme. Hän kertoi omasta lapsuudestaan, jolloin oli Koreassa saanut apua YK:lta ja Unicefilta. Hän puhui hyvin ilman papereita. Kätellessä hän katsoi silmiin ja nyökkäsi.

Signmarkin musiikkiesitys Fighting oli energinen ja voimakas ja oli hienoa kun ihmiset kiittivät viittomakielellä sormiaan heilutellen.   

Oma esitys jännitti ja en muistanut esityksen jälkeen mitään, mutta videolta katsottuna se näytti menneen hyvin".Aino


"Oli jännää, kun paikalla oli paljon ihmisiä, tuttuja myös telkkarista ja ne istuivat vain parin penkin päästä meistä (esimerkiksi presidentti Niinistö, Timo Soini).  Aluksi tuntui vähän tylsältä, puheet oli yllättävän pitkiä, mutta sitten tuntui jännittävältä, kun odotettiin lavalle pääsyä. Puheista ymmärsin, että kun perusoikeudet toteutuvat, muutkin tärkeät asiat saadaan toteutettua. Signmarkin esitys oli kiinnostava, yllättävää, että kuurokin ihminen voi tehdä musiikkiuran. Ban Ki-moonin kättely kävi tosi nopeasti ja se hän sanoin meille ”kiitos” suomeksi. Sitten tilaisuus olikin yhtäkkiä ohi. Luulen, että ihmiset ja Ban kuunteli meitä. Tuli aikuismainen olo, että kaikki olivat kuuntelemassa meidän asiaa".


Oliver


Ohessa on linkki pääsihteeri Ban Ki-moonin puheeseen (englanninkielinen).
http://www.ykliitto.fi/uutiset-ja-tiedotus/uutisarkisto/ykn-paasihteeri-ban-ki-moon-kiitti-yk-keraykseen-osallistuneita

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti