torstai 12. helmikuuta 2015

Ystäväviikon tunnelmia


Tällä viikolla koulussamme on vietetty ystäväviikkoa. Luokissa askarrellaan ystävänpäiväkortteja salaiselle ystävälle, luokkatovereille, kavereille ja kotiväelle. Muutama ekaluokka askarteli myös ystävänpäiväkortteja vanhainkoteihin. Viikon jokaiselle päivälle Väinölän oppilaskunnan edustajat olivat ideoineet erilaisia tapoja juhlia ystävyyttä. On kehuseinä, halisydämet ja pukeudu ystävän väreihin päivät! 



Kaiken tohinan keskellä ennen hiihtolomaa ekaluokkalaiset ehtivät pulkkamäkeen kauniissa säässä. Perjantaina kaikille koululaisille on vielä luvassa makea yllätys. 


Hyvää hiihtolomaa koko koulun väelle!

keskiviikko 11. helmikuuta 2015

Tutkiva koulupäivä 31.3.

Koulussamme tutkitaan 31.3. suklaata, joka siis voitti ylivoimaisen äänestyksen.

SEURAAVAKSI PITÄISI MIETTIÄ MITÄS SUKLAASTA VOISI SAADA SELVILLE
TUTKIMUSONGELMA
Kuka keksi sulkaan, Mikä suklaa on parasta, Mitä suklaa on eri kielillä?

TUTKIMUSMENETELMÄ: HAASTATTELU, KOE, TEKSTIEN LUKEMINEN

MITEN RAPORTOISDAAN: JULISTE.. RAPORTTI.. VIDEO.. NÄYTELMÄ..

Paloasemalla


4 B-luokan oppilaat vierailivat tiistaina 3.2. Vanhan käpylän VPK:lla.   Retki oli luokan opetusharjoittelijoiden Auran ja Leenan ideoima sekä   toteuttama. Vuoden alusta lähtien on luokassa opiskeltu Yllin  oppiainetta tutkivaa oppimista hyödyntäen. Oppilaat ovat harjoitelleet   luonnontieteellisten kokeiden toteuttamista, havainnointia ja   raportointia. Tuli ja palamisilmiö tulivat konkreettisesti ja   hauskasti retkellä tutuiksi!

Aluksi saimme perustietoa palamisesta, tulen vaaroista ja 
paloturvallisuudesta. Sen jälkeen innokas oppilasjoukko pääsi   tutustumaan paloautoon ja konkreettisesti kokeilemaan tulipalon   sammuttamista. Jokainen oppilas kokeili palavan kattilan, ihmisnuken   ja avopalon sammuttamista, ja kuinka rohkeasti oppilaat uskalsivat   sammutuksen suorittaa! 4 B- luokan oppilailta onnistuu pienten tulien   sammuttaminen tämän jälkeen, se on varma asia.

Iso kiitos kuuluu VPK:n henkilökunnalle, jotka ottivat meidät vastaan 
ja järjestivät upeaa toimintaa!


perjantai 6. helmikuuta 2015

Tilakeskuksen info

Tilakeskus järjesti keskiviikkona 4.2. Käpylän peruskoululaisten huoltajille tilaisuuden Väinölän ja Untamon kiinteistöjen kunnosta. Paikalla oli noin 25 vanhempaa, 15 asiantuntijaa ja virastojen edustajaa tilakeskuksesta, ympäristökeskuksesta, terveydenhuollosta.. ja 5 henkeä koulun henkilökunnasta. 9D järjesti puffetin.

Tilaisuudessa esiteltiin allaolevia rakenne- ja kuntotutkimuksia. Peruslinja oli, että rakennukset ovat vanhoja ja mutta näillä tiedoin turvallisia. Sisäilma on raskasta jos ei tuuleteta. Pahimpia paikkoja korjataan ja korjaukset ja korjaussuunnitelma tyydyttivät valvovaa ympäristökeskusta. 

Korjaussuunnitelmissa on ollut tilojen sulkemisia korjausten ajaksi, ikkunatuuletuksen tehostamista, erilaisia ilman säätöjä, alapohjan siivousta jne. Liitteissä lisää.

Rakennukset ovat yhtä huonoja tai hyviä kuin iso osa vanhoista kouluista. Oireita tai poissaoloja ei ole poikkeavassa määrin muihin kaupungin kouluihin verrattuna ja vähän verattuna homekouluihin, joissa oireita on helposti 30-40% rakennuksen käyttäjistä.

Jos oma lapsi saa oireita tai niitä epäilee, yhteys terveydenhoitajaan - kuten missä tahansa koulussa. Herkistynyt tai allerginen lapsi tai aikuinen voi oireita saada sinänsä terveestä rakennuksesta ja Väinölässä näitä oireita ollutkin. Erityisesti viime talvena putkirikon huollon aikana suojaamattomasta korjauskohteesta alapohjasta talon alta pääsi määräysten vastaisesti ilmaa opetustiloihin.  Tapaukset ovat koulussa ylilääkärin pitkän kokemuksen mukaan harvinaisia - eikä poissaoloissa ole eroja kaupungin tai koulun keskiarvoon.  Yksittäiselle ihmiselle ja hänen perheelleen nämä ovat raskaita ja todellisia asioita ja ne voivat johtua rakennuksesta. Virkamiehet laittaisivat kuitenkin lapsensa kumpaan vaan KPKN kouluun ja kolmella opettajallakin on omia lapsia ko. kiinteistöissä. Huoli on ollut aiheellinen ja sen esittämisen jälkeen on toimittu. Itselleni on jäänyt luottavainen kuva Tilakeskuksen toiminnasta meidän koulujemme osalta.

Väinölä

Untamo

Ville Teittinen
Opettajana Väinölässä


torstai 5. helmikuuta 2015

VIERAILU BIOPOPISSA 5.2.



Kolmannen luokan luonnontiedeoppilaat

vierailivat torstaina Helsingin yliopiston BioPop -keskuksessa.  Keskuksen koordinaattori Justus Mutanen kollegansa Johanna Göranssonin kanssa opasti oppilaita tutkimaan monenlaisia siemeniä sekä kukkien rakennetta.


Tunti vierähti nopeasti mielenkiintoisten tutkimustehtävien parissa. Hedelmien, marjojen ja pähkinöiden siementen tutkimisen jälkeen tutkimusaineiston sai syödä.
Lapset pääsivät halkaisemaan tulppaanin terävällä veitsellä ja tutkimaan kasvin eri osia.

Lopuksi lapset saivat tutustua hyönteiskokoelmiin sekä kasvinäytteisiin.

Iso kiitos BioPopille vierailun järjestämisestä!