torstai 28. maaliskuuta 2019

Digitaalinen lapsuus ja internet

Koulussamme vietettiin eilen sosiaalisen median iltaa. Paikalle oli saapunut reilut kolmekymmentä asiasta kiinnostunutta vanhempaa. Mediakasvattaja Tommi Tossavainen alusti aiheesta Digitaalinen lapsuus.


Sosiaalinen media, videot, pelit ja uudet sovellukset kuluttavat yhä suuremman osan lastemme arjesta. Iltapäivälehdet peloittelevat kasvattajia ruutuajasta ja peliriippuvuudesta. Yhä nuoremmille lapsille ostetaan älypuhelimia ja jatkuvasti markkinoille rynnivät uudet sovellukset kilpailevat lastemme vapaa-ajasta. Mitä tästä kaikesta pitää ajatella? Pitääkö olla huolissaan?


Illan aikana mietimme yhdessä vastauksia muun muassa siihen, kuinka autamme lapsia ja nuoria kanavoimaan mediatulvaa parhaalla mahdollisella tavalla?


Miten pystymme keskustelemaan lastemme kanssa rakentavasti somen käytöstä?


Millaisia sosiaalisen median palveluita lapsemme käyttävät?


sekä mitä lasten ja nuorten sosiaalisen median palveluista aikuisten tarvitsee tietää?


Illan aikana meille selvisi muun muassa, että suomalaisia sosiaalisen median superjulkkiksia ovat esim. Suomessa varttunut nuori näyttelijä/laulajanainen, joka käyttää nimimerkkiä Hellyluv (1,5 milj. seuraajaa Instagramissa), formulakuski Kimi Räikkönen (1,3 milj. seuraajaa) ja luontokuvaaja Konsta Punkka (1,2 milj.).


Heillä kolmella on Instagramissa enemmän seuraajia kuin kaikilla suomalaisilla aikakauslehdillä yhteensä kaikissa sosiaalisen median palveluissa. Aika hurjaa, vai mitä! Sieltä somestako ne tulevaisuuden vaikuttajat ponnistavat? Saas nähdä!


Saimme myös tietää, että mikä ihme on TikTok ja mikä suomalainen YouTube-kanava kerää eniten seuraajia. Se on muuten Duudsonien englanninkielinen kanava (Dudesons). Kakkosena on muuten peliyhtiö Rovion Angry Birds-kanava. Ai, mikä se Tik Tok on? Se on Kiinassa tunnettu myös nimellä Douyin, ja se on lyhyiden esim. tanssivideoiden jakamiseen tarkoitettu mobiilisovellus. TikTokin on julkaissut ja sitä kehittää kiinalainen ByteDance.


Saimme myös tietoa turvallisesta netin käytöstä. Siitä voi lukea lisää esim. Mannerheimin lastensuojeluliiton sivuilta: MLL: Lapset ja media.


Tommi kävi kanssamme läpi myös tämän hetken suosituimpia pelejä ja sitä, mitä niistä olisi aikuisten hyvä tietää.


Illan ydinviestin voisi tiivistää sanoihin: Ole myönteisesti kiinnostunut, ole läsnä ja tarjoa lapsellesi tukea mediaan liittyvissä asioissa. Yhteisellä ajalla, perustarpeiden tyydyttämisellä, johon kuuluvat riittävä uni, ravinto ja liikunta, yhteisellä keskustelulla ja lapsen tekemisiä arvostamalla tuemme kaikki yhdessä lastemme digitaalisten oikeuksien toteutumista ja mediataitojen vahvistumista.


Uni on paras lääke! Kiitos Tommille ja kaikille vanhemmille, jotka tulivat paikalle kuulemaan ja keskustelemaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti