torstai 13. syyskuuta 2012

Lauantai-työpäivä 29.9: PERINTEISET KIRMYJÄISET

Lauantaina 29.9. on koulussamme työpäivä. Vastaava vapaa järjestyy syysloman varhentumisena, keskiviikko 17.10. on jo vapaapäivä. Varsinainen syysloma on 18. - 19.10.

Lauantaina oppilailla on koulua, ja vanhemmat järjestävät kirpputoria, myyjäisiä, pelipaikkoja, tapahtumia...

Lauantaina on mahdollista tutustua lapsen luokan opiskeluun ja tavata muiden oppilaiden kotiväkeä sekä tietysti koulun aikuisia, opettajia ja koulunkäyntiavustajia. Luokilla 7 ja 8 kotiväki voi tulla oppilaan puolesta oppitunneille ja palata kouluajan tunnelmiin. Odotamme runsasta aikuisten osanottoa oppitunneille!

Noin klo 12 järjestetään pienet juhlallisuudet Hykkylän rakennuksen uuden taideteoksen julkistamiseksi. Teos on jo ihasteltavissa, kannattaa käydä katsomassa kummaltakin puolelta! Taiteilija Kaarina Kaikkonen kertoo työstään ja yhdessä iloitsemme koulumme teoksesta.

Luokanopettajat / luokanvalvojat tiedottavat tarkemmin lauantain ohjelmasta koteihin.

Ohjeita järjestäjille:

KIRMYJÄISET!!

Hyvät Käpylän peruskoulun vanhemmat, opettajat ja muut osallistujat!

Yhteinen syksymme aukeaa perinteisellä Kirmyjäiset-tapahtumalla lauantaina 29.9. klo 9. Ala-asteen luokilla tapahtuma kestää klo 12 saakka, yläasteen puolella klo 13:en. Tapahtuman paikkoina toimivat Untamon ja Väinölän rakennukset.

Kirmyjäiset on koulun ja vanhempien yhdessä järjestämät myyjäiset, jossa ostetaan, myydään, syödään pullaa ja tutustutaan.

Myyjäisten sisällön suunnittelevat luokkatoimikunnat. Luokkatoimikunta muodostuu kunkin luokan kaikista vanhemmista, ja yhteistä tiedotusta hoitaa vanhempien keskuudesta valittu yhteyshenkilö. Vanhemmat voivat kokoontua yhteen milloin haluavat; luokan opettajan kanssa voi sopia käytettäväksi esim. luokkatilaa jonain iltana. Yhdessä ideoidaan Kirmyjäisissä myytävät tuotteet: aikaisempina vuosina on lasten kanssa tehtailtu kirjanmerkkejä, kukkaruukkuja, suklaakaramelleja ja patalappuja. Henkiset hyödykkeet kuten hieronta ja trampoliinihyppely tai kiertävä elävä jukeboksi ovat olleet esillä, maallisempia mahdollisuuksia ovat esim. pyöränhuolto tai tukanleikkuu. Kierrätettävää kirpputoritavaraa on sovittu tuotavaksi maltillisesti. Juhlavaatteet ja urheiluvälineet toimivat hyvin, mutta perinteinen kirpputoritavara tai vauvojen vaatteet on sovittu vietäväksi muille kirpputoreille.

HUOM! Vanhempainyhdistys pidättää yksinoikeuden kahvilatoimintaan ja muuhun paikalla syötävään ruokaan sekä arpajaisiin, mutta muuten taivas on kattona ideoille! (Aiheesta lisää ohjeissa.)

Kysymyksiä ja vastauksia:

1. KETKÄ KIRMYJÄISIIN OSALLISTUVAT?
- Kirmyjäispäivään osallistuvat kaikki Käpylän peruskoulun oppilaat, opettajat, vanhemmat ja koulun henkilökunta. Päivä on lauantaista huolimatta oppilaille koulupäivä, jolla paikataan ylimääräisiä vapaapäiviä juhlapyhien yhteydessä. Myös Kumpulan sivukoulun oppilaat tulevat koulupäiväksi Käpylään.
- HUOM! Yhdeksännet luokat eivät osallistu vaan kirmaavat mm. Ateneumiin.
- Kirmyjäiset toivottaa tervetulleiksi etenkin oppilaiden sukulaiset! Markkinatunnelman lomassa voi tutustua koulun rakennuksiin ja tavata uusia ihmisiä.

2. MITÄ KIRMYJÄISISSÄ TEHDÄÄN?
- Lapset ovat päivän aikana oppitunneilla samalla kun vanhemmat, eli luokkatoimikunta, pystyttävät luokan myyntipisteen koulun tiloissa ja myyvät luokan yhdessä tekemiä / keräämiä tavaroita, palvelua tms. Myynnin tuotolla kerätään varoja luokan yhteiseen käyttöön.
- Yläasteen (7-8) oppilaiden vanhemmilla on ainutlaatuinen tilaisuus saada tuntumaa koulun opetukseen vaihtamalla paikkaa lapsensa kanssa. Oppilas menee työskentelemään myyntipisteelle sillä aikaa kun vanhempi osallistuu oppitunnille. Tätä mahdollisuutta koskevat luokat saavat vielä erikseen tietoa aiheesta omalta opettajalta.
- Päivä sisältää myyjäisten lisäksi Vanhempainyhdistyksen järjestämät arpajaiset, ikisuosikki Onnenpyörän ja Kahvila Kansankynttilän monenaisine herkkuineen sekä oppilaiden omia esityksiä ynnä kaikenlaista hullutusta pitkin koulua.


3. MITEN SAAMME MYYNTIPISTEEN?
- Luokkatoimikunnan on varattava itselleen pöytä myyntiä varten oman luokan opettajan kautta, tiedot kerää yhteen vanhempainyhdistyksen opettajajäsen. Arvomme myyntipöydän paikat Kirmyjäisiä edeltävänä viikolla. Hykkylän ja Väinölän oppilaiden pöydät tulevat Hykkylään, Untamon oppilaiden Untamoon (pientä vaihtelua säännöstä saattaa olla).
- Myyntipöytä haetaan itse ja palautetaan samalle paikalle tapahtuman jälkeen. Pöydän tarkka paikka on merkitty lattiaan. Kooste pöytien sijainneista löytyy myös kummankin rakennuksen ovesta. Paikan päällä neuvotaan pöydän nouto- ja palautuspaikka, joka on koulurakennuksen sisällä.
- Pöytien kantamista ja koristelua sekä myyntipisteen järjestelyä voi tehdä sekä perjantaina 28.9. klo 18-20 että lauantaiaamuna ennen tapahtumaa klo 8-9. Perjantai-iltana myyntipisteelle tuodut tavarat voi jättää paikalle yön yli.
- Jos luokan ideoima myynti / palvelu vaatii erityistä tilaa tai sisältää erikoisjärjestelyjä, kannattaa asiasta keskustella luokan opettajan kanssa mahdollisimman pian. Arvottavat myyntipöytien paikat ovat kaikille saman kokoisia, joten erikoisjärjestelyjen kohdalla tarvitaan luokkatoimikunnan omatoimisuutta. Huomioikaa myös mahdollinen sähköntarve!
- Luokka, joka haluaa myydä grillattua MAKKARAA tai muuta syömäpuolen erikoisuuksia, saa paikan koulun pihalta. Jos haluajia on useampi, arvomme paikan. Jos siis olette makkaratunnelmissa, olkaa viipymättä yhteydessä suoraan VY:n puheenjohtajaan Aino Haloseen kapylan.vy@gmail.com.

4. MITEN TIEDOTETAAN?
- Tapahtumasta tiedotetaan kaikille koulun vanhemmille ja henkilökunnalle sekä jonkin verran myös alueella. Jos joku luokka tarjoaa palvelua / esitystä, jolle toivotaan asiakkaita laajemmin, toteutamme tiedotuksen tarpeen mukaan.
- Jos haluatte kertoa tarjoamistanne palveluista / mainostaa myyntiartikkelia, toimittakaa lyhyt kirjallinen kuvaus (ei kuvatiedostoja) sähköpostitse 15.9. mennessä: kapylan.vy@gmail.com. Koostamme mainostiedotteen sähköpostitse lähteväksi. Kertokaa kuvauksessa mikä luokka tekee, missä rakennuksessa ja mitä maksaa.
- Omaa mainontaa voi toteuttaa myös Kirmyjäispäivänä koulun alueella.

5. MITEN VOIN MUUTEN OLLA AVUKSI?
- Leipomalla! Vanhempainyhdistys ottaa riemumielin vastaan kahvilassa myytäviä herkkuja. Etukäteen voit leivonta-aikeistasi kertoa sähköpostitse osoitteeseen kapylan.vy@gmail.com. Kaikki tuotto, jonka Vanhempainyhdistys saa Kirmyjäisistä, käytetään yhteiseen hyvään ja iloon, ja jokaisen apu on meille suuri juttu!
- Vanhempainyhdistyksen kahvilan myyjät ilahtuvat myös myyntiavusta, vaikkapa puoleksi tunniksi! Tule tiskille lauantaiaamuna kysymään, mikä tilanne on. Kahvila sijaitsee Untamon juhlasalissa.

6. LOPUKSI?
- Jokainen luokkatoimikunta siivoaa kaikki jälkensä, mukaan lukien myymättä jääneet tavarat, ja palauttaa pöydän sekä mahdolliset muut lainatut tavarat takaisin noutopaikkoihinsa.
- Luokassa valittu henkilö ottaa kassan haltuunsa ja siirtää tuotot tilille tai muuhun yhdessä sovittuun paikkaan. Usein on käytetty lasipurkkia takanreunuksella, mutta jos tähtäimessä on isommat varat ja suurempi yhteinen retki, suosittelemme luokan oman pankkitilin avaamista.

7. TARKENNUKSIA JA IDEOITA
- Luokat saavat myydä vain sellaista pakattua ruokaa, jota ei tarvitse syödä paikan päällä, esimerkkinä kuivakakut, pakatut kasa leivonnaisia, karkkipussit jne. Vanhempainyhdistys saa huomattavan osan varoistaan Kirmyjäisten kahvilamyynnillä, ja sen takia pidätämme oikeuden myydä kuumaa keittoa, puuroa ynnä vastaavaa.
- MUISTAKAA VAIHTORAHAT! Joka vuosi osallistujilta loppuvat kolikot kesken.. Ellei joku luokka innostuu myymään setelien vaihtoa kolikoihin, suosittelemme lämpimästi, että luokilla on vaihtokassa ja jokainen aikuinen muistaa ottaa kukkaroonsa pienikokoista käteistä. KIITOS!
- Vanhempien eli luokkatoimikunnan tapaamisen voi järjestää omassa luokassa silloin, kun luokanvalvojalla on mahdollisuus osallistua. Kysykää häneltä! Jos se ei onnistu, olkaa yhteydessä Käpylän klubiin, puh. 09-7573079 tai klubi@luukku.com ja varatkaa aika luokallenne. Klubi sijaitsee osoitteessa Väinölänkatu 2 ja sinne mahtuu yksi luokka vallan hyvin askartelemaan, kahvittelemaan ja jutustelemaan.


Vanhempainyhdistys toivottaa kaikille innostavia suunnitteluhetkiä ja hyvää syksyn alkua! Kirmyjäisissä tavataan!
Käpylän peruskoulun vanhempainyhdistys, kapylan.vy@gmail.com

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti