tiistai 2. joulukuuta 2014

Minecraftia koulussa

Kymmenen koulumme opettajaa opetteli käyttämään Minecraft-peliä aamupäivän tamperelaisten peliasiantuntijoiden johdolla @pajassa. Minecraft on eräs suosituimmista rakentelupeleistä 6-14 vuotiaiden keskuudessa.

Työpajan jälkeen kuusi luokkaa pääsi kokeilemaan Minecraftin kouluversiota. Oppilaat olivat aivan intona, hyvä että nahoissan pysyivät. Valtaosa heistä oli pelannut sitä ennenkin. Kevään aikana olisi tarkoitus, että monet koulumme luokat voisivat tehdä jonkun pienen yhteisen maailman, missä liikkua ja ihmetellä - ei sitä tiedä vaikka jonkun kerhonkin laittaisi.


4a-luokan maailmasta pieni pala
Pelit ovat tulossa oppimiseen Suomessa ja maailmalla valtavalla vauhdilla. Intiassa ja Pakistanissa on ollut valtaisia lukemaanoppimisen projekteja, joissa yksinkertaisilla opetusohjelmilla on saatu  lukutaidottomia oppimaan yhdessä. Kouluilla on edessään iso haaste, kun lapset oppivat ja paljon pelaamalla.

Minulla oli ilo höpöttää asiasta yhden alan huippututkijan Lauri Järvilehdon kanssa. Hän vertasi erilaisia pelejä ruokaan. On aivoja turruttavaa pelejä (esim. FruitNinja),  joka on ikäänkuin hampurilaista. Näiden pelien tarkoitus on joskus auttaa rentouttamaan, mutta liikaa nautittuna näistä on vaaraa terveydelle - sitten on laadukkaita oppmispelejä kuten esimerkiksi matematiikkaan DragonBox, jonka avulla jopa päiväkoti-ikäiset ovat oppineet laskemaan yhtälöitä ja touhuamaan matematiikan ilmiöiden kanssa, joita yleensä opiskellaan vasta yläasteella. Tällaiset pelit ovat taas herkullisia salaatteja ja täysipainoisia aterioita mekaanisiin peleihin verrattuna. Toki kuten ruuassa, myös herkullisssa aterioissa on syytä pysyä kohtuudessa ja aikuisten seurata lasten ruutuaikaa. Järvilehto ei puhu pelkästään tietokonepeleistä vaan yleensäkin siitä, miten oppimisessa saavutetaan into ja flow-tila, jonka jälkeen siitä tulee kerrassaan hauskaa - tai sitähän oppiminen nyt aina on, vaikka opiskelu joskus onkin rankempaa.

Ville Teittinen

Koiton asia-aine Minecratin osapelistä
Akselin asia-aine Minecraftista


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti