tiistai 28. huhtikuuta 2015

HUHTIKUUN KUULUMISIA


 

Huhtikuu on ollut monipuolisen oppimisen, oppimisen arvioinnin ja toiminnan aikaa koulussa.

Kuukausi alkoi vaalikeskustelujen merkeissä. Yläkoulun oppilaat kuuntelivat neljän eri puolueen ehdokkaiden kannanottoja ja puheenvuoroja. Sen jälkeen olivat koulussa järjestetyt vaalit, joista on juttua Käpysato-blogissa.

Kahdeksasluokkalaisten työelämään tutustuminen sujui hyvin. Viikko työpaikoissa toi kokemuksia todellisesta työelämästä. TET-viikon aikana järjestyi useita tapahtumia muiden luokka-asteiden oppilaille:

-       VerSo eli vertaissovittelijakoulutusta järjestyi luokkien 4, 5 ja 7 oppilaille ja usealle opettajalle. Tästä on lähtenyt erillinen viestitiedote koteihin.

-       Oppilaskunta järjesti keskusteluiltapäivän oppilaskunnan asioista ja arvioi toimintaa. Oppilaskunnan hallitus järjestää vuosittaiset vappujuhlat eri-ikäisille oppilaille vielä huhtikuun puolella vappuaattona.

-       Taksvärkkiin osallistuivat luokkien 5 – 7 oppilaat oman valintansa mukaan. Taksvärkkipäivän järjesti oppilaskunta.

Ysiluokkalaisilla on ollut todellinen arviointien suma. He ovat selviytyneet siitä loistavasti, olleet innostuneita ja tehneet tosissaan arviointeja. Opetushallituksen kokeita on järjestetty seuraavasi: suomi toisena kielenä oppilaiden arviointi kahtena päivänä ja matematiikan opetushallituksen arviointi yhden päivän aikana. Molempien testien kesto oli noin 5 tuntia, mikä vaatii jo aika paljon keskittymistä. Sen lisäksi 42 15-vuotiasta oppilasta osallistui PISA-testiin, jossa arvioidaan luonnontieteellisen ajattelun ja osaamisen taitoja. Koe suoritettiin tietoteknisesti, ja oli siten uraauurtaavaa kokeilua.

 

Edellisestä kouluterveystutkimuksesta on kaksi vuotta. Tänä vuonna sen toteutukseen osallistuivat koulumme 8. ja 9. luokkalaiset oppilaat sähköisesti. Tulokset sekä koulu- että kuntakohtaisesti tulevat syksyllä, jolloin niitä voidaan käsitellä sekä vanhempainilloissa että yhteenvetona koulun blogissa.

Kotien kanssa on yhdessä järjestetty ammattien aamupäivä ja opekioski. Ammattien aamupäivänä 10 vanhempaa kävi kertomassa koulupolustaan ja ammatistaan ysiluokkalaisille. Jokainen ysi sai tutustua näin kahteen eri ammattiin. Opekioskissa olivat paikalla lähes kaikki aineopettajat, joita kävi tapaamassa noin 30 vanhempaa. Kehitettävää kioskin järjestelyissä on, mutta palaute oli kannustavaa:


Opekioski oli loistava tapa tavata aineopettajia eli kiitokset järjestelyistä sekä myös kaikille paikalla olleille opettajille. Koska en ollut aiemmin nähnyt ko. opettajia, niin meille "ekakertalaisille" olisi helpotusta tuonut, jos opettajat olisi tunnistanut esim. "Neilikasta napinlävessä", lapsi oli onneksi kanssani ja hyvin "bongasi" omat opettajansa.”

”Opekioski oli hyödyllinen ja kiva keksintö. Kun opettajat saivat ikään kuin kasvot, koulu tuli piirun verran tutummaksi meille äideille ja isille. Jatkossa on helppo laittaa Wilman kautta viesti aineenopettajalle asiasta, joka askarruttaa mieltä.Monille vanhemmille ei myöskään ole luontevaa tuoda ajatuksiaan esille ison porukan edessä, vaikkapa vanhempainilloissa. Kioski antoi mukavan tilaisuuden kahdenkeskisiin keskusteluihin.”

 

”Tilaisuus sopi täydellisesti meidän perheelle, koska eräässä testissä on todettu tarvetta tarkempaan opiskelun suunnitteluun. Tässä auttaa, kun vanhemmat voivat tavata opettajia vapaamuotoisessa keskustelussa. Usein tuntuu, että informaatiota ei voi olla liikaa, siis koulun ja kodin välistä. Oppilaita on paljon, ja uskon, että opettajillekin on hyvä tavata oppilaan vanhempia ja tutustua taustajoukkoihin.”

Kulttuuritapahtumina ovat toteutuneet Kirjan ja ruusun päivä sekä Cantores Minoreksen vieraana olleen mallorcalaisen kuoron Escolania de Lluc Suomessa (lisätietoja kuorosta Cantores Minoreksen sivustolta) vierailu ja koulupäiviin osallistuminen. Vappuaattona on vielä vappujuhlat, vähän eri juhlat eri ikäisille.
 

Poistumisharjoitukset järjestyvät kaikissa rakennuksissa. Osassa harjoituksia on mukana palolaitos savukoneen kanssa.

Joten: aika toiminnallinen kuukausi. Loppukevään aikataulut tulevat pikaisesti koteihin tiedoksi. Sitten kohti kesää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti