perjantai 10. huhtikuuta 2015

Vaalipaneeli ja nuorisovaalit Käpylän peruskoulussa

Vaalipaneeli 2015

Käpylän peruskoulun yläasteen 8-9 luokkalaisille järjestettiin ennen pääsiäislomaa vaalipaneeli. Vaalipaneeliin osallistui viisi eduskuntaan pyrkivää ehdokasta. Ehdokkaat olivat eri puolueista: Welat Nehri (SDP), Alviina Alametsä (Vihreät), Jarmo Keto (Perussuomalaiset), Teppo Säkkinen (Keskusta) ja Tiina Larsson (Kokoomus). Salissa oppilaat saivat kaikilta ehdokkailta vaalimainokset, joissa luki ehdokkaan äänestysnumero ja lyhyesti tietoa heistä. Mukana oli myös vähän suklaatakin, se oli hyvä keino saada oppilaat kiinnostumaan ehdokkaasta. Oppilaat veivät vaalimainoksia koteihin, joissa vanhemmat pääsivät luultavimmin tutustumaan niihin.  
Aluksi puolueiden edustajat esittäytyivät ja kertoivat itsestään ja puolueistaan. Ehdokkaille esitettiin oppilaiden keksimiä kysymyksiä. Taitava poliitikko on sellainen, joka osaa kertoa asiansa selkeästi, lyhyesti ja samalla vaikuttaa kyseiseen kohderyhmään ja sellaisia poliitikkoja oli mukana myös sinä keskiviikkonakin.
Tulevaisuudessa me yläasteikäisetkin tulemme äänestämään vaaleissa, joten tästä sai jo hyvin esimakua tulevaan. Kaikki oppilaat eivät alun perin tienneet paljoakaan kaikista puolueista, joten vaalipaneelissa oli hyvä vertailla ehdokkaitten erilaisia mielipiteitä. Useat ehdokkaista kertoivat hyvin perustellusti oman mielipiteensä, mikä saattoi muuttaa monen ennakkoluuloja kyseistä henkilöä tai puoluetta kohtaan. Ehdokkaat olisivat varmasti jaksaneet puhua tuntikausia, mutta heidän harmikseen aikaa oli vain rajallisesti. Yksi ensimmäisistä kysymyksistä koski ehdokkaiden keskiarvoja. Oli hauska kuulla heidän peruskoulun päättökeskiarvot ja muutamalta ehdokkaalta tuli siitä vitsiäkin. Vaalipaneelissa oli kiihkeän keskustelun lisäksi mukana myös huumoria, joten tylsää ei ollut. Oppilaiden kysymykset koskivat lähinnä ilmastonmuutosta, Natoon liittymistä, Venäjää, tasa-arvoista avioliittolakia, pakkoruotsia sekä maailman pelastamista. Nämä ja monet muutkin aiheet aiheuttivat paljon keskustelua ehdokkaiden välillä. Vaalipaneeli oli hauska tapa oppia uutta ja hieno kokemus.


Nuorisovaalien tulokset Käpylän peruskoulussa

Käpylän peruskoulussa järjestettiin tiistaina (7.4) nuorisovaalit luokka-asteilla 8-10. Suurimman äänisaaliin saivat puolueista Vihreät (53 ääntä) ja SDP (23 ääntä). Seuraavina tulivat Keskusta (12 ääntä) sekä Kokoomus ja Vasemmistoliitto (8 ääntä). Koulussamme järjestetty vaalipaneeli näkyi selvästi tuloksissa, sillä paneeliin osallistuneet Alviina Alametsä (vihr.) ja Welat Nehri (sd.) saivat eniten ääniä. Hylättyjä ääniä annettiin 10, joista suurin osa oli annettu vahingossa toisen vaalipiirin ehdokkaalle. Tässä vielä eniten äänien saaneiden lista.

Alviina Alametsä (Vihreät) 29
Welat Nehri (SDP) 14
Pekka Haavisto (Vihreät) 7
Outi Alanko-Kahiluoto (Vihreät) 6
Paavo Arhinmäki (Vasemmistoliitto) 5
Kaisa Hernberg (Vihreät) 5
Teppo Säkkinen (Keskusta) 4


Jos koulustamme olisi suhteellisella vaalitavalla valittu viisi kansanedustajaa, he olisivat Alviina Alametsä, Pekka Haavisto, Welat Nehri, Outi Alanko-Kahiluoto ja Kaisa Hernberg. Puolueen saama äänimäärä on siis vaaleissa ratkaisevan tärkeä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti