maanantai 2. huhtikuuta 2018

7d valiolla


7.2 luokkamme vieraili palkintomatkalla Valion tuotekehittely-yksikössä. Bussi tuli hakemaan meitä  Amerin pysäkiltä, koska se ei päässyt ajamaan koululle. Bussi vei meidät suoraan Valion tehdasrakennukseen.
Sisällä meidät ohjattiin ensimmäiseksi kokoushuoneeseen, jossa saimme aamiaista. Aamiaiselta sai muun muassa Valion suklaapirtelöä ja leipää. Syödessämme meille kerrottiin tuotekehittelijän työstä, Valion historiasta, ja vähän Valion kilpailijoista. Sen jälkeen teimme samassa huoneessa makutestejä, joista ensimmäinen oli viiden perusmaun tunnistus. Se oli aika jännittävää. Makunäytteet olivat veden näköisiä ja ne olivat pienissä muovikupeissa. Niistä piti tunnistaa perusmaut. Seuraavaksi maistelimme erimakuisia jogurtteja ja tunnistimme niiden makuja. Se oli hauskaa ja helppoa. Makuja olivat esimerkiksi kirsikka, päärynä-kinuski ja persikka.


Tämän jälkeen meidät jaettiin kahteen ryhmään. Toinen ryhmä lähti kiertämään rakennusta oppaan johdolla ja toinen ryhtyi luomaan omaa jogurttia. Kierroksella vierailtiin ensimmäisenä laboratoriossa, jossa tutkittiin erilaisia bakteereja kuten maitohappobakteereja. Meille kerrottiin muun muassa mitkä bakteerit ovat ihmiselle hyödyllisiä ja mitkä eivät. Samassa laboratoriossa saimme myös katsoa mikroskoopilla, miltä maitohappobakteeri näyttää. Näimme myös motokuvan tehtaan perustajasta A.I. Virtasesta. Lisäksi kävimme vilkaisemassa koekeittiötä, joka kiilteli puhtauttaan, ja tuotantolaitteitten pienoismalleja, joilla pystyttiin kokeilemaan uutta tuotetta pienemmissä erissä. 

Kun toinen ryhmä oli valmis, vaihdoimme paikkoja. Toinen ryhmä pääsi maisteluhuoneeseen maustamaan omaa jogurttia. Makuvaihtoehtoina oli mansikka, mustikka ja mango. Jokainen ryhmä sai 800 grammaa jogurttia, johon lisättiin noin 200 grammaa marja- tai hedelmäsosetta yhteensä. Jogurtti makeutettiin nestesokerilla, jota sai annostella itse haluamansa määrän. Lopuksi aineet sekoitettiin ja tarkistettiin vielä maku. Viimeiseksi saimme laske jogurtin ravintoarvon. Luokallamme tuli hyvin erilaisia jogurtteja, joista osa oli hyvin makeita, ja osa lähes sokerittomia.
Kierroksen ja jogurttien jälkeen lähdimme syömään työpaikkaruokalaan, jossa ruoaksi oli Aura-lasagnea. Lounasvalikoima oli mukavan laaja, oli runsaasti salaattia, leipää ja jälkiruokaa. Syötyämme saimme Valiolta lahjaksi kasilliset erilaisia Valion tuotteita. Mukana oli uusiakin tuotteita, kuten Valion kaurajuomaa Oddlygoodia. Saimme mukaan myös jogurttejamme oikeisiin jogurttipurkkeihin pakattuina. Sitten bussi veikin meidät takaisin koululle. Kiitos Valiolle mukavasta päivästä!

-Tinja&Tinka, 7d

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti