torstai 25. huhtikuuta 2013

Keskustelusarja KASVU



ALUEEN LIIKENNETURVALLISUUS

Mitä me asukkaat toivomme Käpylän, Koskelan ja Kumpulan liikenneturvallisuudelta? Mitä on tehty, mitä voimme tehdä tulevaisuudessa? Alustajina Pyöräilykuntien verkosto, Käpylä-seura ja asukasaktiiveja. Yhteistä keskustelua siitä, mitä seuraavaksi toivotaan ja miten se saavutetaan.

TIISTAINA 7.5. klo 17-18, Hykkylän ruokasali, Mäkelänkatu 93 (käynti pihan puolelta)
Keskustelun jälkeen avautuu koulun oppilastöiden näyttely ja vanhempainyhdistyksen kahvila.

Tervetuloa kuuntelemaan asiantuntijapuheenvuoroja sekä keskustelemaan ajankohtaisista lasten ja nuorten teemoista.
Keskustelusarja on kaikille avoin ja maksuton. Ei ennakkoilmoittumisia. Kahvila on avoinna 17.30 alkaen ja tuotto käytetään koulun oppilaiden hyväksi. Kts. mainos (PDF, 3,14MB)

NUOREN KASVU
Aika: tiistai 14.5.2013 kello 18–20
Paikka: Käpylän peruskoulu, ruokasali, Mäkelänkatu 93
•Keskustelusarja KASVU:n avaus
•Miten voimme tukea nykynuoria kestäviin
uravalintoihin? Dosentti Lasse Siurala, Aalto-yliopisto
•Pyöreän pöydän keskustelu: nuoren kasvu ja kasvatus -vuoropuhelussa alustaja, vanhempi, nuori, rehtori ja järjestön edustaja
•Haaste osaamiselle?

LAPSEN KASVU
Aika: keskiviikko 22.5.2013 kello 18–20
Paikka: Käpylän peruskoulu, ruokasali, Mäkelänkatu 93
•Keskustelusarja KASVU:n avaus
•Virittävää varhaiskasvatusta. Mutta kenen ehdoilla? Tutkija Veronika Honkasalo, Nuorisotutkimusseura, Helsingin varhaiskasvatuslautakunnan jäsen ja kaupunginvaltuutettu
•Pyöreän pöydän keskustelu: lapsen kasvu ja kasvatus -vuoropuhelussa alustaja, vanhempi sekä lapsen/nuoren, päiväkodin ja järjestön edustaja
•Haaste osaamiselle?

Kevään keskustelusarjan toteutuksessa mukana: Käpylän yhdyskuntaklubi ry, Nuorisoasiainkeskus, Metropolia Ammattikorkeakoulu sekä Käpylän peruskoulu ja vanhempainyhdistys.

Keskustelusarja KASVU jatkuu:
Sarja jatkuu syksyllä 2013 teemalla Ikäihmiset ja keväällä 2014 teemalla Työ- ja työyhteisöt.

HEI TULEVA KÄPYLÄN PERUSKOULUN EKALUOKKALAINEN!

Tervetuloa tutustumaan uuteen kouluusi tiistaina 14.5.2013 kello 8.15 – n. 9.45. Tule aamulla kello 8.15 Untamontie 2:n pihalle, josta siirryt opettajan johdolla luokkaan tekemään koulutehtäviä.

Sillä aikaa vanhempasi voivat tulla saman rakennuksen juhlasaliin tapaamaan koulun edustajia. Heiltä vanhempasi voivat kysellä koulun aloittamiseen liittyviä asioita.

Tällä erää tutustuminen kouluun päättyy noin kello 9.45. Seuraavan kerran tapaamme tiistaina 13.8.2013 kello 9.00 samalla pihalla, jolloin koulusi uutena ekaluokkalaisena alkaa.

Mikäli ette pääse koulun tutustumispäivään, toivomme, että ilmoitatte siitä koulun kansliaan p. 310 82079.

Tervetuloa!

keskiviikko 24. huhtikuuta 2013


Kouluruokailu opettaa monia elämisen taitoja

Suomi on maksuttoman kouluruokailun mallimaa. Kovien talouspaineiden alla kunnat ovat joutuneet kuitenkin karsimaan myös koulun tarjoamista aterioista ja ruokailusta kouluissa on tullut vain välttämätön osa oppilashuoltoa. Oppilaat eivät maksuttomuudesta juuri piittaa ja ruoan laatukaan ei aina saa kehuja.

Osassa kouluista vain osa yläluokkien oppilaista syö koululounaan. Ajetaanko oppilaat kouluruokalasta kauppoihin, huoltoasemille ja kioskeille? 

Ruokakasvatus- ja kestävän kehityksen tutkijat kannustavat säästöjen sijaan tavoitteelliseen ruokakasvatukseen kouluissa.

MTT:n vanhempi tutkija Helmi Risku-Norja kehottaa kuntia ja ruokapalveluiden parissa työskenteleviä olemaan kaukaa viisaita.

Kouluruoasta nipistämällä voidaan saavuttaa lyhyen aikavälin säästöjä, mutta se ei ole kestävä tie. Kouluruoka on investointi terveyteen ja tulevaisuuteen. Jokainen ruokailuhetki on osa ruokakasvatusta, se voi olla sitä niin hyvässä kuin pahassakin, Risku-Norja painottaa.

Ruoka jokapäiväisenä tekijänä ihmisten elämässä, on yksi olennaisen tärkeä ikkuna yhteiskuntaan, ympäröivään globalisoituvaan maailmaan, ruoantuotantoon, talouteen, ympäristöön, omaan ja toisten maiden kulttuuriin, terveyteen ja ravitsemukseen. Koulujen ruokailuhetkien ilmapiiri heijastaa sitä, mistä kouluruokailussa oikein puhutaan, kuinka moni siihen osallistuu ja miten hyvin ruoka oppilaille maistuu.

Kouluruokailun välittämä viesti on painava; siksi siihen kannattaa panostaa ja kytkeä se osaksi tietoista ja tavoitteellista ruokakasvatusta. Se on paljon muutakin kuin vain yksi ateria. Sillä on yhtymäkohtia myös terveys- ja tapakasvatukseen, turvallisuuskasvatukseen, globaali- ja yhteisökasvatukseen sekä kestävään kehitykseen ja monikulttuurisuuskasvatukseen.

Ottamalla ruokakasvatus mukaan olennaiseksi osaksi kestävyyskasvatusta saadaan kouluruokailu kytkettyä kiinteästi osaksi opetuksen sisältöjä ja tavoitteita. Kouluruokailu tarjoaa luontevan tilaisuuden ohjata oppilaita ymmärtämään ruokailun sosiokulttuurisia ja taloudellisia merkityksiä. 

Tavoitteena kouluruokailun kehittämisessä voisi olla ruoka-kestävyyskasvatuksen nostaminen konkreettiseksi ja kokemukselliseksi. Koulun kasvitarha Kumpulassa, syötävien kasvien kasvatus luokissa, lähimetsät laajoina ulkoilmaluokkina, retkeilykerhon kokkailut metsissä, koulun keittiö harjoittelupaikkana ja kotitalousluokka tekemisen paikkana tukevat kaikki tällaista oppimista. 

Silloin oppilaat aktivoituvat itse ajattelemaan, kehittämään ajatteluaan ja oppivat ymmärtämään, mitä syömämme ruoka oikein on, mistä se tulee ja kuka sen valmistaa. Tillilihakin voi siis kaikesta huolimatta olla kouluissa ihan oikeastikin hyvää ruokaa. 

sunnuntai 21. huhtikuuta 2013

5.A Heurekassa



19.3.2013. 5.A teki retken Heurekaan. Heureka on suomalainen tiedekeskus, joka sijaitsee Vantaalla. Heureka on tarkoitettu kaiken ikäisille. Siellä voi tutustua tieteeseen ja teknologiaan hauskalla tavalla kokeilemalla ja tekemällä asioita itse. 5.A matkasi Heurekaan bussilla ja lähijunalla. Heurekassa kävimme ensin katsomassa Body Worlds näyttelyä, joka näyttää mitä ihmisen ihon alla on. Body Worldsissa oli muun muassa nähtävillä tupakoitsijan mustuneet keuhkot ja niitä sai verrata terveisiin keuhkoihin. Body Worldsin kehot ja elimet oli saatu ihmisiltä, jotka ovat antaneet suostumuksensa siihen, että heidän ruumistaan voidaan käyttää lääkäreiden koulutuksessa ja yleisön opetuksessa. Kehot olivat siis aitoja, mutta nesteet ja rasvat oli korvattu muovilla. Heurekassa oli myös muuta kiinnostavaa esim. polkupyörä joka oli vaijerin päällä ja sillä sai ajaa. Pyörä pysyi vaijerin päällä sen alapuolella olevan painon avulla. Jos pyörästä olisi pudonnut olisi tippunut verkkoon . Heurekassa oli pyörän ja body worldsin lisäksi planetaario jossa 5.A kävi myös. Planetaario oli tosi iso. Sen pyöreästä katosta näkyi ikkunoita avaruuteen eli lyhyitä animaatiopätkiä. Teimme Heurekassa myös omakuvalliset kolikot. Heurekassa oli tooosi kivaa!!!

perjantai 19. huhtikuuta 2013

Luontoluokkien tiedepäivä 18.4.13

Tiedepäivien tulokset on laskettu. Ne löytyvät täältä
Ryhmät voivat käydä katsomassa vihkojaan Väinölän opehuoneesta Paulalta maanantaina.


"Tiedepäivään osallistui 3.-6. luontoluokat eli yli 80 oppilasta. Päivissä kisattiin kolmen oppilaan ryhmissä. Osallistujat olivat joka ryhmässä eri-ikäisiä. Rasteja oli Väinölässä ja sen pihalla. Ulkona oli tulitikkurasti, kaukoputkirasti ja suunnistusrasti. Sisällä oli paljon erilaisia pisteitä mm. liikuntasalissa ja luokissa. Lääkäripisteessä kuunneltiin stetoskoopilla, mitattiin desibelejä ja vaikka mitä. Ympäri koulua oli bonustehtäviä, joista sai lisäpisteitä. Bonustehtäviä oli kahteenkymmeneen asti.
Mielestäni tiedepäivä oli kiva tapahtuma ja kaikki olivat reippaalla mielellä mukana, mikä oli mukava huomata. Tällaisia tapahtumia saisi olla useammin."



"Itse en ollut missään ryhmässä, sillä olin pitämässä tulitikkupistettä Väinolän pihalla. Siinä kävi paljon ihmisiä. Monet halusivat tulla siihen, sillä heistä tulitikkujen polttaminen oli mielenkiintoista. Erään henkilön mielestä ne tuoksuivat hyvältä. XD."

"Eilen oli siis Tiederasti-päivät . Se meni muuten hyvin paitsi että muutama 5.luokkalainen

sekoili ”Galileon kaukoputken” rastin kohdalla. Pienemmät (3 -4) käyttäytyivät esimerkillisesti ja 6.luokkalaiset opastivat mielestäni kohtuullisen hyvin (ryhmästä riippuen) en varsinaisesti kehu itseäni koska päästin meidän ryhmäläisen karkaamaan. Eihän kukaan ole täydellinen. Minun mielestäni Eino Tyrväsen pitämä Galileon kaukoputket rasti oli paras. Eino puhui kohteliaasti ja opasti mielellään kaikkia jotka ei aivan ymmärtänyt rastin ideaa. Muut rastit olivat myös hauskoja vaikka minua ei onnistanut kaikissa esimerkiksi tulen sytytys rastilla tikkuni sammui alle kolmessa sekunnissa"

 


" Olin samassa ryhmässä Sofian ja Burhanin kanssa. Huonoin rastimies oli kaukoputkirastilla. Hän oli epäkohtelias ja hän haukkui minua. Olen voittajan hyvä isoveli. Olen aina tukenut häntä opiskeluissa mitä nyt eilen ammuskelin häntä niittipyssyllä. Mutta sen jälkeen hän ja hänen kaverinsa hyökkäsivät ja potkivat minua. Portaiden laskeminen oli erittäin tylsää. Hauskinta oli estää Aksua saamasta parempaa aikaa suunnistusrastissa. Englannin kielinen rasti oli hämärä"


"Olin rastimiehenä Galilein kaukoputket nimisellä rastilla. Siinä piti kaukoputken avulla löytää ja lukea ylhäällä ikkunassa oleva teksti. Suurin osa suoriutui tehtävästä hyvin ja monet olivat oikein innokkaita. Tosin kisan lopussa eräät pojat olivat hieman häiriöksi. Kaukoputki joutui myös pari kertaa ryöstöyrityksen kohteeksi."

tiistai 9. huhtikuuta 2013

Liikuntaseikkailu

Nuoren Suomen liikuntaseikkailu on taas käynnissä.

Meidänkin koulustamme liikuntatapahtumassa seuraavan kolmen viikon ajan on lukuisia luokkia asteilta 1-6.

Linkki liikuntaseikkailuun
Lisätietoa liikuntaseikkailusta

keskiviikko 3. huhtikuuta 2013

Vanhempainyhdistyksellä Blogi


Vanhempainyhdistys on perustanut oman Blogin se löytyy osoitteesta
http://kapylanvy.blogspot.fi/ ja VY:n Facebook

Muistakaa myös:
Iltamat Käpylän peruskoulun vanhemmille, opettajille ja henkilökunnalle PE 5.4. klo 19 - 23 Untamon salissa. Liput 5 e ovelta

Agricolan päivän disko 9.4. klo 18-20.30 luokille 1-6

Taas on aika luokkien 1-6 diskon. Tervetuloa Väinölän saliin tiistaina 9.4. klo 18-20.30. Ohjelmassa tanssikisoja, tanssipeli, limboa, karkkitunnelia, puffettia ja muuta mukavaa. Sisäänpäsy 2e

Äänentoistossa Team Technic
Järjestää 6a