Kouluruokailu
opettaa monia elämisen taitoja
Suomi on maksuttoman kouluruokailun mallimaa. Kovien
talouspaineiden alla kunnat ovat joutuneet kuitenkin karsimaan myös koulun tarjoamista
aterioista ja ruokailusta kouluissa on tullut vain välttämätön osa
oppilashuoltoa. Oppilaat eivät maksuttomuudesta juuri piittaa ja ruoan
laatukaan ei aina saa kehuja.
Osassa kouluista vain osa yläluokkien oppilaista
syö koululounaan. Ajetaanko oppilaat kouluruokalasta kauppoihin, huoltoasemille
ja kioskeille?
Ruokakasvatus- ja kestävän kehityksen tutkijat kannustavat
säästöjen sijaan tavoitteelliseen ruokakasvatukseen kouluissa.
MTT:n vanhempi
tutkija Helmi Risku-Norja kehottaa kuntia ja ruokapalveluiden
parissa työskenteleviä olemaan kaukaa viisaita.
– Kouluruoasta nipistämällä voidaan saavuttaa lyhyen aikavälin säästöjä, mutta se ei ole kestävä tie. Kouluruoka on investointi terveyteen ja tulevaisuuteen. Jokainen ruokailuhetki on osa ruokakasvatusta, se voi olla sitä niin hyvässä kuin pahassakin, Risku-Norja painottaa.
Ruoka jokapäiväisenä tekijänä
ihmisten elämässä, on yksi olennaisen tärkeä ikkuna yhteiskuntaan, ympäröivään
globalisoituvaan maailmaan, ruoantuotantoon, talouteen, ympäristöön, omaan ja
toisten maiden kulttuuriin, terveyteen ja ravitsemukseen. Koulujen ruokailuhetkien
ilmapiiri heijastaa sitä, mistä kouluruokailussa oikein puhutaan, kuinka moni siihen
osallistuu ja miten hyvin ruoka oppilaille maistuu.
Kouluruokailun välittämä
viesti on painava; siksi siihen kannattaa panostaa ja kytkeä se osaksi
tietoista ja tavoitteellista ruokakasvatusta. Se on paljon muutakin kuin vain
yksi ateria. Sillä on yhtymäkohtia myös terveys- ja tapakasvatukseen,
turvallisuuskasvatukseen, globaali- ja yhteisökasvatukseen sekä kestävään
kehitykseen ja monikulttuurisuuskasvatukseen.
Ottamalla
ruokakasvatus mukaan olennaiseksi osaksi kestävyyskasvatusta saadaan
kouluruokailu kytkettyä kiinteästi osaksi opetuksen sisältöjä ja tavoitteita.
Kouluruokailu tarjoaa luontevan tilaisuuden ohjata oppilaita ymmärtämään
ruokailun sosiokulttuurisia ja taloudellisia merkityksiä.
Silloin oppilaat aktivoituvat itse ajattelemaan, kehittämään ajatteluaan ja oppivat ymmärtämään, mitä syömämme ruoka oikein on, mistä se tulee ja kuka sen valmistaa. Tillilihakin voi siis kaikesta huolimatta olla kouluissa ihan oikeastikin hyvää ruokaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti