perjantai 20. marraskuuta 2020

Lapsen oikeuksien päivä, KVO13, Challenge-tutkimus ja Hyvä MeTänään on YK:n lapsen oikeuksien päivä. Päivää vietetään aina marraskuun 20. päivä. Tämän vuoden teema on lapsen oikeus tulevaisuuteen. Aiheeseen voit tutustua esim. alla olevan linkin takaa

https://www.lapsenoikeudet.fi/lapsen-oikeuksien-paiva-ja-viikko/

Lapsen oikeuksiin liittyy läheisesti myös lapsen oikeus turvalliseen koulupäivään. Tässä yhtenä tärkeänä osana on kiusaamisen vastaiset toimet. 

Kuvassa on Opetushallituksen (OPH.fi) kiusaamisen vastaisen työn oppaan materiaalia

Koulumme onkin tehnyt tänä lukuvuonna paljon toimia vähentääksemme kiusaamista koulussamme ja oppiaksemme tulemaan paremmin toistemme kanssa toimeen. Erityisesti tätä lukuvuotta koskevia toimenpiteitä ovat seuraavat:1) Kiusaamisen vastainen ohjelma KVO13 on 13-kohtainen ohjelma kiusaamisen vastaiseen työhön. Se on koko Helsinkiä koskeva työkalupakki kiusaamisen ennaltaehkäisyyn. Tarkoituksena on auttaa tunnistamaan, mikä on kiusaamista ja opettaa sekä oppia reagoimaan siihen oikein. Kiusaamiseen on kaikkialla Helsingissä nollatoleranssi. Kaikki kiusaaminen on väärin.

Tavoite on tehdä kiusaamisen vastaisesta työstä koko kaupungin yhteinen asia.

KVO13 hankkeesta voit lukea lisää täältä: https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/kiusaamisen-vastainen-ohjelma/

Meidän koulussamme olemme päättäneet tuoda koko koululle joka viikko aiheeseen liittyvän harjoitustehtävän, jota tekemällä voimme harjoitella itsesäätely- ja vuorovaikutustaitoja, jotka kaikki parantavat yhteisöllisyyttä, opettavat tulemaan toisten ihmisten kanssa toimeen ja vähentävät siten kiusaamista.

Tähän mennessä harjoitteet ovat koskeneet:

 • tunteista kirjoittamista
 • itsehillintää
 • toisten kehumista
 • puheenhillintää
 • motivaatiota
 • myötätuntoa
 • ja oppimista edistävää musiikkia
2) Challenge-tutkimus. Toinen toimenpide on Turun yliopiston tuottama kiusaamisen vastainen tutkimus, joka kestää aineiston keruun osalta seuraavat 2 vuotta. Hankkeesta ja tutkimuksesta voi lukea lisää täältä: https://sites.utu.fi/challenge/fi/

Tutkimuksen tiimoilta saamme koulullemme mm. lisää ajantasaista materiaalia kiusaamisen vastaiseen työhön ja saamme olla mukana arvokkaassa tutkimuksessa.

3) Kolmas meidän koulun iso ja tärkeä toimenpide on HYVÄ ME-teot. Joka kuukausi on uusi teema ja luokille on viikoittain tarjolla aiheeseen liittyviä tehtäviä.

SYYSLUKUKAUDEN TEEMAT OVAT:

 • Elokuu (tervehtiminen)
 • Syyskuu (edistän turvallisuutta)
 • Lokakuu (saan yrittää, erehtyä, oppia ja innostua)
 • Marraskuu (annan tilaa toisille ja erilaisuudelle)
 • Joulukuu (annan työrauhan toisille) 
4) Neljäntenä toimenpiteenä on vertaissovittelun käynnistäminen uudelleen koulussamme kevään 2021 aikana. Tähän ohjelmaan koulutamme erityisesti koulumme tukioppilaita. 

Mitä ihmettä se Verso eli vertaissovittelu oikein on? Siitä voit lukea lisää alla olevan linkin takaa: 


Lisäksi olemme tottakai edelleen KiVa-Koulu ja siihen liittyviä oppitunteja pidetään eritoten luokka-asteilla 1, 4 ja 7.

Näillä sanoilla koko Käpylän peruskoulun henkilökunta toivottaa koko koululle oikein rentouttavaa viikonloppua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Oppilaskunnan Ruutiraha-toimintaa

Olemme oppilaskunnan hallituksessa kuluneen syksyn aikana miettineet paljon Ruutirahan käyttöä. Sitä on myös kysytty meiltä useasti. Mitä...