Maaliskuussa helsinkiläisissä kouluissa ja päiväkodeissa tarjoiltiin luomu-
ja lähiruokaa. Teemaviikon tarkoituksena oli tutustua kotimaiseen
ruokakulttuuriin ja lisätä luomun tunnettavuutta. Tarjolla oli
luomuraaka-aineista valmistettuja lämpimiä ruokia, luomuleipää ja välipaloja.
Luomuruoan käytön lisääminen kouluissa on myös
kaupunginhallituksen asettama virallinen tavoite.
Ruokapalveluita tarjoava Palmia kehitti kouluihin ja päiväkoteihin vanhojen
tuttujen tuotteiden lisäksi myös aivan uusia ruokalajeja teemaviikkoa varten.
Yksi sellainen oli juuressosekeitto luomujuureksista ja toinen
puolukkakaurapaistos luomuhiutaleista. Lähellä tuotettua lähiruokaa oli
teemaviikolla tarjolla saman verran kuin tavallisestikin.
Luomua mielellään vaikka joka päivä
Helsinkiläisissä päiväkodeissa on tarjolla joitain luomutuotteita joka päivä
ja viljatuotteet ovat pääosin kokonaan luomua. Jonkin verran luomutuotteissa on mukana myös
maitotuotteita.
Kouluissa luomuruokaa tarjotaan harvemmin ja usein vain ruokateemojen
yhteydessä. Luomuruoan lisäämistä kouluissa rajoittaa kalliimman hinnan lisäksi
saatavuus. Suomalaisista luomutuotteista vain
viljatuotteita on usein saatavilla ympäri vuoden riittävästi suurkeittiöiden tarpeisiin.
Lisäksi useiden luomutuotteiden pienempi pakkauskoko
ja esikäsittelyaste eivät aina vastaa suurkeittiöiden tarpeita. Tämä on suuri harmi,
sillä kouluruokailu olisi loistava paikka, jossa olisi mahdollisuus tutustua
luonnonmukaisesti tuotettuun puhtaaseen ruokaan, joka on hyväksi niin ihmiselle
kuin muullekin luonnolle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti