perjantai 9. joulukuuta 2011

Suomi 94 vuotta

8.luokkalaiset lippuairueet ryhmäkuvassa
Itsenäisyypäivän perinteinen juhla innostutti ja ilostutti taas koko yhtenäistä peruskouluamme. Tänä vuonna juhla pidettiin evakossa Untamon salissa, mutta jo ensi vuonna juhla palaa Hykkylän remontoituun juhlasaliin, jonka aulassa on näkyvillä niiden koulumme oppilaiden ja opettajien nimet, jotka kaatuivat itsenäisyyttä puolustettaessa.

Neljäsluokkalaiset tanssivat taas upeasti vanhemmille ja sitten Finlandia-talolla pormestarin vastaanotolla. Vastaanotolta on hyvä kuvareportaasi myös kaupungin sivuilla: huomioikaa otsikkokuvan painikkeet, joilla saa lisää kuvia. http://www.hel.fi/hki/Helsinki/fi/uutiset/jo+viisitoista+vuotta+lasten+itsenaisyyspaivajuhlia

Opetussuunnitelman vaiheesta ja valinnaisuudesta

Linkeinä: Valinnaiskurssitarjotin ja Opetussuunnitelman yleisen osan luonnos

Helsingin koulut ovat parhaillaan tarkistamassa opetussuunnitelman yleistä osaa. Opetushallitus on antanut omat ohjeensa, kaupunki on linjannut toimintaa koko kaupungin tasolla viime keväänä ja koulut tekevät omat tarkistuksensa tammikuun loppuun mennessä. Vanhemmat ja oppilaat ovat osallistuneet uuden vision synnyttämiseen. Seuraavan opetussuunnitelman visio kohti vuotta 2016 on: Käpylän peruskoulu löytöretkellä - oppia, kasvua, yhteistyötä. Sisällöt termeille oppia, kasvua, yhteistyötä on kirjattu tarkennukset. Oppilaiden kotiväeltä pyydetään palautetta opetussuunnitelman sisällöstä joulun aikana netin välityksellä.

JOHTOKUNTA KYSYY LAUTAKUNNALTA

Käpylän peruskoulun johtokunta on lähettänyt opetuslautakunnalle kaksi kysymystä. Kysymykset kumpuavat vanhempien huolista koskien oppilaiden oppimispolun yhtenäisyyttä sekä koskien sivutoimipisteen riittävää aikuisten määrää.

keskiviikko 30. marraskuuta 2011

Pamela Tolan Zest- vierailu

Perjantaina 25.11 me kymppiluokkalaiset saimme mielenkiintoisen vieraan, näyttelijä Pamela Tolan. Tola kertoi meille Zest ohjelmasta joka tukee yläkoululaisten tasapainoista kasvua. Tavoitteena on yksilöllisyyden ja yhteisöllisyyden välisen tasapainon edistäminen. Hän kertoi meille myös omasta lapsuudestaan ja nuoruudestaan ja haaveista ja unelmistaan joita hänellä silloin oli. Jo lapsuudessaan hän oli näytellyt paljon ja tehnyt itse videoita joissa hän ja sisaruksensa esiintyivät. Yläasteen jälkeen hän kävi nykyistä kymppiluokkaa vastaavaa koulua ja korotti keskiarvoaan huimasti. Siitä mekin saimme varmasti innostusta ja motivaatiota ja tiedämme että numeroiden nostaminen ei todellakaan ole mahdotonta.

perjantai 18. marraskuuta 2011

KUN KAIKKI MUUTKIN

KUN KAIKKI MUUTKIN

Rakkaat Käpylän peruskoulun vanhemmat! Tervetuloa vanhempainiltaan
keskiviikkona 30.11.2011 klo 18 Hykkylän ruokalaan (Hykkylä =
remontissa oleva rakennus).

torstai 17. marraskuuta 2011

Päivä espanjalaisessa koulussa





Päivä espanjalaisessa koulussa ja vieraanvaraisuuden kulttuurissa


Opintovapaalla olevat opettajat kutsuttiin vierailemaan espanjalaiseen kouluun. Espanjassa on muutama vuosi sitten yhdistetty monin paikoin yläaste ja toisen asteen opiskelu. ”Meidän koulussa” oli yhdistetty teknisen alan ammattioppilaitos ja yläkoulu.

Vietimme ikimuistoisia hetkiä 7-luokan, täkäläisittäin 1° ESO –luokan, kuvataiteen tunnilla, jossa aineenopettajan lisäksi oli läsnä erityisopettaja. Aiheena oli maiseman perspektiivien tavoittaminen. Ilman välituntia, kiirehdimme äidinkielen (espanja) tunnille. Tunnin aiheena oli narratiivinen kerronta. Pääsimme kumpikin kolmen tytön kanssa tekemään ryhmätyötä. Todellinen haaste meille lähes ummikoille! Mutta selvisimme espanjan, englannin- ja kansainvälisten käsimerkkien avulla! Tosin toinen ryhmä sai moitteita meluisuudestaan!

Seuraavana oli vuorossa ammattiin opiskelevien nuorten talon suunnittelutunti. Olimme tunnilla asiakkaan roolissa. Nuoret haastattelivat meitä siitä, millainen perhe, koti ja ympäristö, jossa asumme, on. Sauna ja monikertaiset ikkunalasit herättivät suurta kiinnostusta nuorissa arkkitehtien aluissa.

Reippaan aamun jälkeen pidimme pienen esittelytuokion, n. 20 opettajalle, suomalaisesta koulujärjestelmästä. Onneksi netissä on hyvät kaaviot Suomen koulujärjestelmästä espanjankielellä ja olihan meillä mukana oman opetuksemme esityksiä muistitikuilla.

Koulu, jossa vierailimme oli yllättävän samanlainen kuin oma koulumme. Oppilaat olivat kohteliaita ja innostuneita, opettajat ystävällisiä ja rehtori oli tyylikäs nainen. Luokat olivat varustelultaan meidän luokkiemme kaltaisia ja lähes kaikissa luokissa oli videotykki (joissa, kuten meilläkin, näkyi käynnistettäessä varoistusvalo videotykin puhdistettavasta suodattimesta). Kaikissa luokissa ei ollut tietokoneita, sillä jokainen opettaja oli saanut työn puolesta oman kannettavan tietokoneen.

Opetustuokion jälkeen siemasimme maitokahvit koulun kahvilassa. Koulussa ei ollut varsinaista ruokalaa, eikä oppilaille tarjota lämmintä ateriaa koulupäivän aikana. Oppilat syövät välipalaa klo 11 aikaan. Eväät he tuovat kotoa mukanaan tai ostavat koulun kahvilasta voileivän tms.

Iltapäivällä pääsimme englannin tunnille 3° ESO eli 9-luokalle. Jälleen opettaja laittoi meidät töihin. Oppilaat olivat valmistelleet kysymyksiä englanniksi ja me yritimme parhaamme mukaan vastata lyhyillä, selkeillä lauseilla. Nuoria kiinnosti suomalainen talvi, hintataso, musiikkimaku, nuorten vapaa-ajanvietto ja meidän käsityksemme espanjalaisista ja Espanjasta.

Tämän jälkeen kiersimme katsomassa koulun työpajat: autopajan, sähkötekniikan luokat, elektroniikkaluokat, metalliverstaan, tietokoneella suunnittelupiirtämisen luokan. Kaikilla tunneilla oppilaat työskentelivät keskittyneesti ja opettajien ja oppilaiden suhteet tuntuivat hyvin luottamuksellisilta ja mutkattomilta.

Päivän päätteeksi nautimme lounaan paikallisessa ravintolassa opettajaporukalla. Keskustelu polveili vilkkaasti politiikasta kulttuuriin ja opetukseen.

Opettajalle mikään ei ole kiinnostavampaa kuin saada vierailla toisessa koulussa. Kaikki opettajat, rehtori ja oppilaat ottivat meidät ystävällisesti ja innostuneesti vastaan, poskisuudelmia vaihdettiin niin, että kotimatkalla olimme aivan pyörryksissä. Koulu tarjosi kahvit ja lounaan ja englanninkielen opettajat olivat koko ajan kieliapuna.


tiistai 15. marraskuuta 2011

1111111111 Metsämessuilla

Perjantaina 11.11.11 olimme Elma ja Maaseutu-messuilla. Niihin kuului Metsä-messut, joissa oli eri metsäalan yritysten kuten Metsäliiton, Metsähallituksen ja Suomen riistayhdistyksen pisteitä. Niissä oli erilaisia tehtäviä. Esim. taimen istutusta, tunnistustehtäviä ja askartelua. Sielä oli myös metsäkonesimulaattori. Elma-messuilla oli eri koti- ja maatalous eläimiä kuten sikoja, nautoja, lampaita, alpakoita ja kanoja. Lisäksi sielä oli eri turkiseläimiä ja koiria. Ja kuten messuilla aina, sielä kaupattiin kaikkea. Parhaiten mieleen jäi kuitenkin metrilaku.
Eino T 5a

perjantai 11. marraskuuta 2011

Resonaarin pojat keikalla Käpylän peruskoulussa

Torstaina 10.11. erityismusiikkikasvatuksen resurssikeskus Resonaarin Bändi piti oppilaskonsertin toi-luokkien tiloissa.  Mukana konsertissa olivat meidän koulustamme Marjan,Karitan ja  Pian luokka Untamosta sekä Solakallion koulusta kahden luokan oppilaita.

maanantai 7. marraskuuta 2011

Soveltuvuuskoetiedot 2012 kevät / Pruebas de admisión para el curso 2012/2013

 
Vieraskieliseen suomi-espanja opetuksen, sekä varhennetun A1 espanjan opiskelun soveltuvuuskokeet järjestetään helmikuun 2012 alussa seuraavalla aikataululla:
 
8.2.2012 8.45 alkaen  Varhennetun A1 espanjan soveltuvuuskokeet tuleville 1. luokkalaisille.

Aikaa soveltuvuuskokeen tekemiseen on hyvä varata koko aamupäivä. Tarkemmat ohjeet soveltuvuuskokeista lähetetään kokeeseen ilmoittautuneille.

9.2.2012 8.45 alkaen  Vieraskieliseen suomi-espanja opetukseen tuleville 1. luokkalaisille (kaksikielinen opetus)

Aikaa tekemiseen on hyvä varata koko päivä. Koska soveltuvuuskoepäivä on pitkä, on hyvä jättää perheen pienemmät sisarukset kotiin. Mukaan on hyvä varata myös evästä. Tarkemmat ohjeet soveltuvuuskokeista lähtee kotiin, kun koululle on palautettu soveltuvuuskokeeseenilmoittautumislomake.

HUOM! Viimeinen ilmoittautumispäivä soveltuvuuskokeisiin on 1.2.2012 kouluun ilmoittautumisen yhteydessä. Tämän jälkeen soveltuvuuskokeeseen ei voi enää ilmoittautua.  Opiskelu alkaa syksyllä 2012. Syksyn soveltuvuuskokeeseen elokussa otetaan vain kevään aikana Suomeen muuttaneet.

Soveltuvuuskokeeseen  ilmoittaudutaan täyttämällä ilmoittautumislomake, joka löytyy osoitteesta: 


ja postittamalla se osoitteeseen:

Käyntiosoite: Mäkelänkatu 93, 00610 Helsinki
PL 3307, 00099 Helsingin kaupunki


Lisätietoja antavat:

Virka-apulaisrehtori Jukka Tolvanen
puh. (09) 310 82080, työhuone Väinölä-rakennuksessa
jukka.tolvanen(at)hel.fi

Mari Peteri, Vieraskielisen suomi-espanja opetuksen koordinaattori
puh. (09) 310 82619
mari.peteri@edu.hel.fi

Heli Pitkänen (Hykkylä, Sofianlehto, yläkoulun asiat)
puh. (09) 310 80459, faksi 310 80457
heli.pitkanen(at)hel.fi

Virpi Paananen (Väinölä, Untamo, Kumpula, alakoulun asiat)
puh. (09) 310 82079
virpi.paananen(at)hel.fi



torstai 27. lokakuuta 2011

OPETUSHALLITUKSEN OPPIMISTULOSTEN SEURANTA-ARVIOINNISTA

Vuosittain opetushallitus järjestää valtakunnallisia arviointeja otoksenomaisesti eri aineissa. Helsinki ostaa arvioinnit kaikille kouluille, ja koulut saavat arviointitulokset itselleen. Käpylän peruskoulun oppilaat ovat osallistunut viime vuosina mm.taito- ja taideaineiden sekä luonnontieteellisten aineiden arviointiin. Viimeisimpänä viime keväänä historian ja yhteiskuntaopin oppimistulosten arviointiin. Arviointiin osallistuivat yhdeksäsluokkalaiset oppilaat.
Historian osaamista mitattiin monivalinta- ja tuottamistehtävillä. Ne mittasivat historian keskeisten sisältöjen, eri aikakausien, tapahtumien ja ilmiöiden osaamista, sekä kartan-, dokumentin- kuvan- ja tilastonlukutaitoa. Yhteiskuntaopin osaamista mitattiin samankaltaisilla tehtävillä. Kysymyksiä oli yhteiskuntaopista, taloustiedosta, lakitiedosta, yrittäjyydestä ja Euroopan unionista sekä erilaisia yhteiskuntaoppiin keskeisesti liittyviä taitoja.
Koulumme oppilaat saivat loistavan tuloksen. Palautteen mukaan oppilaat suhtautuvat oppiaineisiin tosi myönteisest. Arviointi on tiukkaa, mutta osaaminen tosi hyvää. Historiassa monivalintatehtävien ratkaisuosuus oli koulussamme lähes 70% (vertailuaineisto 62%) ja tuottamistehtävissä 44%
(vertailuaineisto 35%). Yhteiskuntaopissa monivalintatehtävien ratkaisuosuus oli 75% (vertailuaineisto 73%) ja tuottamistehtävissä 44%
(vertailuaineisto 41%). Jokaisella eri osa-alueella koulumme oppilaiden osaaminen oli keskimääräistä selvästi parempaa (lähteiden käyttö ja tulkinta, ajan hahmottaminen, menneen ajan ihmisen asemaan eläytyminen ja historiallinen empatia, erilaiset historian osaamiseen liittyvät taidot / median välittämien tietojen, tilastojen ja graafien kriittinen tulkinta, ysteiskunnallisten asioiden eprustelu ja yhteiskunnallisten päätöksenteon ja taloudellisten ratkaisujen useat erilaiset vaihtoehdot ja niiden seuraukset). Molemmissa oppiaineissa oppilaat ilmoittavat pitävänsä oppiaineesta, heistä oppiaineet ovat hyödyllisiä ja oppilaiden käsitys omasta osaamisestaan on myönteistä. Tulokset ylittävät otoksen keskiarvon.
Mukavinta on nähdä, että oppilaat suhtautuvat oppiaineisiin hyvin myönteisesti. Historiaa opetetaan 5. vuosiluokalta lähtien ja yhteiskuntaoppila omana aineenaan 9. vuosiluokalla, mutta sen ainesta on mukana monissa oppiaineissa.

HYKKYLÄN REMONTIN YKKÖSVAIHEEN VALMISTUMINEN LÄHENEE

Remontti Mäkelänkatu 93 rakennuksessa alkaa olla puolivälissä. Alkuperäisen suunnitelman mukaan toimintapuolen vaihto olisi ollut elo-syyskuussa ja lopullinen valmistuminen 2012 kesällä. Pääurakoitsijan vaihtuminen on siirtänyt perusparannuksen valmistumista, mutta pitkäkin odotusaika loppuu joskus.
Uusimman arvion mukaan ensi vuoden alussa, hiihtoloman aikaan tapahtuisi opetustilojen muutos. Tällöin valmistuu vaihe 1, johon ovat kuuluneet liikuntasalit, käsityöluokka, kotitalousluokat, erityisopetuksen tiloja, uudet biologian ja fysiikka-kemian laboratoriot. Ja myös uusitut hallinnon tilat osittain sekä rakennuksen hissi.
Vaiheessa 2 peruskorjataan rakennuksen kirjaston pään luokkatilat sekä oppilasravintola. Ruokailujärjestelyt hoituvat tuon vaiheen aikana Väinölän rakennuksen oppilasravintoloissa, sekä ehkä osin Luonnontiedelukion tiloissa. Tarkemmista järjestelyistä enemmän tammi-helmikuussa.
Lukuvuosi 2010-2011 kului odotuksen tunnelmissa. Oppilaat oppivat nopeasti liikkumaan rakennusten välillä, ja suurin osa ehti ajoissa rakennuksesta toiseen. Tänä lukuvuonna on ilmennyt selvästi väsymystä niin oppilaissa kuin henkilökunnassa. Odotusaika on pitkä, ja joskus toivottomuus on vallannut mielet. Mutta nyt pitkän ykkösvaiheen päässä näkyvät jo uudet luokkatilat, uudet kalusteet, uusi koulurakennus...
Kokonaan erusparannetun koulurakennuksen ovet aukeavat nykysuunnitelman mukaan 2013.
Jaksamista meille kaikille!

keskiviikko 19. lokakuuta 2011

Jakso 2

Jakso 2 on alkamassa. Jakson aikana 8-9 luokkalaiset tutustuvat työelämään, 4.luokkalaiset harjoittelevat tansseja ja pääsevät pormestarin tanssiaisiin. Luokat 1-5 käyvät uimassa ja Halloweenin aikoihin 3-6 luokalla on disko. Jakson lopulla on sitten joulujuhlat ja loma.

Jakson 2 työjärjestykset työjärjestykset näkyvät myös Wilmassa ja koulun kotisivuilla osoitteessa www.kapyla.edu.hel.fi > opetus > työjärjestykset

tiistai 18. lokakuuta 2011

Tiedekerhoja ja -leirejä Kumpulan kampuksella

Miten saat tölkin pysymään kallellaan?
Kemianluokka Gadolinissa järjestetään syksyllä 2011 Tiedekerhoja 1.-3.-luokkalaisille ja 4.-6.-luokkalaisille. Kerhot kokoontuvat viisi kertaa kahden tunnin ajaksi.




Julkaise teksti

maanantai 10. lokakuuta 2011

Espanjankielisten maiden kulttuuriviikko

Viime viikolla vietimme koulussa espanjankielisten maiden kulttuuriviikkoa. Viikko alkoi jo lauantaina 1.10., jolloin vietimme koulun kirmyjäispäivää. Päivä huipentui Los Puerkos Lokos -salsabändin konserttiin, jonka rytmit tempasivat mukaansa niin isot kuin pienetkin.
Viikon aikana 1.-2. luokkalaiset sekä 3.-4. luokkalaiset viettivät yhden kokonaisen aamupäivän erilaisissa kulttuuripajoissa. 1.-2. luokkalaiset askartelivat meksikolaisia koristeita, leikkivät espanjalaisia leikkejä sekä tanssivat meksikolaisia tai kuubalaisia tansseja. 3.-4. luokkalaiset tekivät savitöitä Fernando Boteron jalanjäljissä, tanssivat zumbaa, askartelivat meksikolaisia koristeita sekä osallistuivat espanjankielisen musiikin levyraatiin.
5.-6. luokkalaiset kokoontuivat keskiviikkona ratkaisemaan, kuka voittaa Käpylän peruskoulun jalkapalloturnauksen 2011. Joukkueet valitsivat itselleen espanjankielisen maan, jota he edustivat turnauksessa. Voittajaksi selvityi Columbia, 6A -luokan joukkue. Jalkapalloturnauksen lisäksi 5.-6. luokkien oppilaat pääsivät tutustumaan rumban rytmeihin rumbamaestro Vili Mustalammen rumbapajassa. Pajassa opittiin muutamia perusrytmejä sekä soitettiin conga -rumpuja.
7.-9. luokkalaiset kokkasivat viikon aikana paellaa ja espanjalaisia jälkiruokia. 7. ja 8. luokkalaiset opettelivat kuubalaisia tansseja: reggaetonia, salsaa ja merengeä Hanna Teránin ja Mari Peterin opastuksella, 9. luokkalaiset Petra Gustafssonin kanssa.
Perjantaina espanjan kielisten maiden kulttuuriviikko huipentui yhteiseen juhlatilaisuuteen, jossa jaettiin jalkapalloturnauksen palkinnot. 1. ja 2. luokan oppilaat olivat valmistaneet käsityötunneilla aivan ainutlaatuiset ja yksilölliset mitalit, joissa luki "Escuela de Käpylä, campeones 2011" ja jotka jaettiin Columbia -joukkueelle. Lisäksi juhlassa palkittiin vapaaehtoiset 9. luokkalaiset oppilaat, jotka olivat toimineet 1.-2. luokkalaisten oppilaiden oppaina heidän pajapäivänään. Palkintojen jakamisen jälkeen Andes -bändi aloitti soittamisen. Erikokoiset pan -huilut lumosivat niin pienet kuin isotkin viimeisen kappaleen aikana koko koulun väki intoutui tanssimaan.
Espanjankielisten maiden kulttuuriviikkoa vietetään seuraavan kerran ensi syksynä. Sitä odotellessa juhlimme pieniä kulttuuritapahtumia ympäri vuoden!

sunnuntai 9. lokakuuta 2011

Retkeilykerho syysretkellä Nuuksiossa


Tämän syksyn toinen retkeilykerhon retki suuntautui Nuuksion Haukkalammelle 7.-9.10.2011. Mukanamme oli myös kymmenkunta virolaista luontokoululaista opettajansa kera sekä Käpylän Kuksat.

Perjantai-iltana telttoja pystyttäessämme sää vaikutti hetken kurjalta: rakeita ja vettä satoi, mutta tunnelmaa se ei häirinnyt hitustakaan. Porukka kerääntyi grillikatokseen illallista valmistamaan ja samassa joka puolella kuului iloista puheensorinaa suomeksi ja englanniksi - pikkutunneille asti. Lauantain pidempi ruskapatikkaretkemme loisteliaassa syyssäässä venyi yli 20 kilometrin mittaiseksi, mutta mikäpä siinä, kun perillä sai palkaksi mm. juuri kerättyjä suppilovahveroita ja mustatorvisieniä. Vieraamme pitivät hienon esityksen englanniksi nuotion äärellä ja illan kruunasivat perinteiset Baskervillen koira-, toffee- ja kotiinkantoleikit, joista myös virolaiset nuoret pitivät paljon. Samalla ihailimme Draconidien tähdenlentoparven purkausta. Paljon siis näimme ja koimme, ja hauskaa oli - niin kuin aina. Tervetuloa ensi maaliskuussa talviretkelle!

lauantai 1. lokakuuta 2011

Toni Söderholm (HIFK) urheilijavieraana 29.9 aamuvalmennusryhmän infoluennolla

Toni Söderholm on HIFK:n kasvatti, joka A-juniorikauden jälkeen lähti vuonna 1998 Pohjois-Amerikan yliopistosarjaan pelaamaan. Neljän Yhdysvalloissa vietetyn vuoden jälkeen hän teki paluun HIFK:n joukkueeseen kaudella 2002-2003. Hänet valittiin SM-liigan vuoden tulokkaaksi saman kauden päätteeksi. Seuraavalla kaudella 03-04 hän voitti parhaan puolustajan palkinnon sekä valittiin All Stars-kentälliseen.


Viime keväänä Toni Söderholm oli voittamassa Suomen mestaruutta HIFK:n riveissä ja sai pudotuspelien parhaan pelaajan Jari Kurri-palkinnon.



Söderholm on pelannut myös Sveitsissä kaksi kautta SC Bernin joukkueessa sekä puolitoista kautta Ruotsin Elitserienissä Västra Frölundan joukkueessa. Toni Söderholm on edustanut Suomea kaksissa MM-kisoissa 2005 sekä 2007, joista palkintona hopeamitali.


Toni kertoi vierailullaan omasta urheilu-urastaan ja sen aikana kohtaamistaan asioista. Tie huippu-urheilijaksi on vaatinut keskittymistä moniin eri tekijöihin. Oikealainen ravinto, riittävä lepo, halu harjoitella ja oppia sekä koulun käynti ovat olleet arkea Tonin uralla. Joukkuehenki, yhteisen päämäärän tavoittelu ja halu tehdä asioita aina vain paremmin motivoivat ammattilaistakin eteenpäin.



Kiitokset Tonille kannustavasta vierailusta Käpylän peruskoululle ja tsemppiä kauden peleihin!











tiistai 27. syyskuuta 2011

Kirmyjäiset

TERVETULOA PERINTEISIIN KIRMYJÄISIIN!
lauantaina 1.10.2010 klo 9-12
Käpylän peruskoulu,  Untamontie 2 ja Väinölänkatu 7

Luokkien omat myyntipöydät
Legendaarinen Kahvila Kansankynttilä ja ihanat herkut
Mahtavat Arpajaiset ja Onnenpyörä
Pihalla makkaraa ja urheilukirppis!


Lämpimästi tervetuloa! Toivottaa:
 Käpylän peruskoulun vanhempainyhdistys

Vanhempainyhdistyksen vuosikirje 1

Hei kaikki vanhemmat ja tervetuloa uuteen lukuvuoteen!

Autoton päivä



Koulussamme tempaistiin jälleen paremman maailman puolesta. Osallistuimme sankoin joukoin kansainvälisen autottoman päivän viettoon. Järjestimme kaikki yhdessä mielenosoitusmarssin, jossa neljäsataa lasta ja aikuista marssi pitkin Käpylää kestävän kehityksen puolesta turhaa yksityisautoilua vastaan. Samalla saimme mahdollisuuden harjoitella hieman kansalaistaitoja sekä muistella turvallisen liikennekäyttäytymisen merkitystä. Kun vielä sääkin suosi meitä ja rankkasade alkoi vasta kulkueemme jälkeen, niin mikäs meillä oli marssiessa hyvän asian puolesta.

perjantai 23. syyskuuta 2011

Trolololollolo

9C leirikoulussa Napapiirillä 19.-23.9.2011, valvojina Teija Sakko ja Timo Hirvonen. Matkalla kuultua: Nähääks me sit revolvereja [revontulia]. Eiks joulupukki ookaan Korvatunturilla - Se on töissä täällä. Junamatkat olivat pitkiä, mutta hauskoja. Pyöräiltiin kolmessa päivässä 110km - vain nähtävyyksien tähden. Tavattiin joulupukki ja se oli ihan hassu. Pukilla oli myös poroja. Lätkänpelaajien oli vaikea pysyä pystyssä fillarilla. [Manu ja Arttu lensi jopolla mutkassa ulos]. Saunominen oli cool ja Kemijoki kylmä. Metsässä oli hauska seikkailla. Käytiin Ounasvaaran luontopolulla tekemässä hodareita. Teimme kaikki ruoat itse ja ne olivat aivan loistavia. Suosittelemme Lappia kaikille [hyvässä seurassa]!

torstai 15. syyskuuta 2011

Mahtavaa menoa pihakisoissa





Ysiluokkalaisten perinteiset pihakisat järjestettiin keskiviikkona syksyisissä tunnelmissa. Tänä vuonna oppilaat panostivat voimaa, notkeutta, ketteryyttä ja tiimityötaitoja mittaavien lajien lisäksi myös joukkueasuihin ja kannustushuutoihin.

Väinölän pihalla ja lähiympäristössä hyppi, juoksi, viskoi, raahasi, joogasi ja pyöri ilahduttava kattaus mitä mielikuvituksellisimpiin asuihin pukeutuneita ysejä, naurun puhkoessa sateeseen hyvää tuulta. Ajoittain kovin märäksi yltynyt sää ei menoa haitannut, ja koululta poistuikin päivä päätteeksi lauma iloisen väsyneitä nuoria ja aikuisia.

Kuvista kiitos Kirsille!

Alkusyksyn kuulumisia

Koulu alkoi joutuisasti ja valmistellusti! Aika on kulunut tosi nopeasti, ja pian järjestyvät sekä Kirmyjäiset (1.10.) että syysloma (13. - 14.10.).
Ulkoilupäivä osui syysmyrskyn sydämeen, keskiviikkoon 14.9. Onneksi pahimmat sateenpuuskat kävivät yöllä, joten kaikki eivät täysin kastuneet. Nuorimmat oppilaat kisasivat Kumpulassa ja luokat 3 - 6 urheilupuistossa ja Akseli Toivosen kentällä. Koulun vanhimmat, lisäluokkalaiset olivat järjestelyissä ansiokkaasti tukena.
Seiskat tutustuivat suunnistamiseen ja sieniin Paloheinässä ja Haltialassa. Kahdeksasluokkalaisilla oli todellinen seikkailu Suomenlinnassa, jossa tuuli puhalsi ja sade ropisi - useimmat kuitenkin palasivat ulkoilupäivästä iloisina ja kokemusta rikkaampina. Todelliset suurkisat pidettiin ysiluokkalaisille Väinölän pihalla. Voittajien nimet julkaistaan lähipäivinä!
Vanhempainilloissa osa kotiväestä toivoi tiivistä ja aika tarkkaa palautetta tunneilta. Keskustelua asiasta on käyty luokan- ja aineopettajien kesken, ja tavoitteena on, että opettajat kirjaavat arvionsa mukaan tuntitilanteista Wilmaan. Palaute voi olla henkilökohtaista tai ryhmäkohtaista. Kodin ja koulun rakentava yhteistyö oppilaiden oppimisen ja kasvamisen edistämiseksi hyödyttää aina lapsia. Koulun tuki kodin kasvatustyölle on tärkeää. Yhtä tärkeää on kodin tuki koulun opetus- ja kasvatustyön onnistumiseksi. Toivon, että jatkamme sitä rakentavaa ja monipuolista yhteistyötä, jota mm. Käpylän peruskoulun vanhempainyhdistys on tehnyt. Toivomme tapaavamme aktiivisia ja toimeen tarttuvia luokkatoimikuntia ja kotiväkeä, viimeistään Kirmyjäispäivänä.
Kirmyjäiset järjestyvät lauantaina 1.10. Vastaava vapaa on maanantai 5.12.
Tapaamisiin siis runsain joukoin lähiaikoina!

tiistai 30. elokuuta 2011

Retkeilykerho Kaunissaaressa 26.-28.8. - Ensikertalaisten kouluretkikokemukset

Mitä hyvän retken aikaansaamiseen tarvitaan?


· Aivan liikaa ruokaa
· Vahvat hartiat suurien rinkkojen kantamiseen
· Valvomistaitoja
· Makkaraa
· Hyvää seuraa
· Sammakoita
· Pelkäämistä pimeässä metsässä
· Kylmää merivettä ja levää
· Leikkejä joiden seurauksena on hiekkaa kaikkialla ja jalat täynnä haavoja
· Huonoja vitsejä ja paljon naurua
· Hyvä nuotiopaikka
· Pahoja hetken mielijohteesta ostettuja eeässiä .. .. eheh


Ja noi kaikki toteutettiin – ja paljon enemmän, viime viikonlopun retkellä.
Seuraava retki on sitte lokakuussa, joka meinaa sitä että ilmat on paljon kylmemmät, joten lämpimät vaatteet mukaan ja reissuun! Ollaan niin varmoja et siitä retkestä tulee ainaki yhtä hauska tai jopa hauskempi.
Nyt kaikki vaa sitte mukaan seuraavalle retkelle!

Terveisin EStytöt (;
Kuvat: Paula Ismail

maanantai 29. elokuuta 2011

VÄLIPALAN MYYNTI ALKAA ENSI MAANANTAINA

Maanantaina 5.9. alkaa välipalan myynti sekä Hykkylän että Untamon rakennusten ruokaloissa klo 13.20 - 13.35 välitunnilla. Untamon rakennuksessa välipalalla voivat käydä 1 - 4 luokkalaiset, ja isommat oppilaat pääasiassa Hykkylän oppilasravintolassa. Välipalan hinta vaihtelee 0,5 - 1,5 euron välillä. Välipalatuotelistat ovat ruokalan seinällä. Oppilas voi ostaa 10 euroa maksavan välipalakortin tai maksaa rahalla.

HYKKYLÄN REMONTTI ETENEE

Hykkylän rakennuksen remontti etenee. Kesäkuussa uutena pääurakoitsijana aloitti Lemminkäinen. Työt ovat kesän hitaan etenemisen jälkeen lähteneet rivakasti käyntiin. Joulun jälkeen, viimeistään hiihtolomalta pitäisi puolikkaan rakennuksen opetuksen päästä siirtymään Mäkelänkadun puoleiseen päähän rakennusta.
Loka-joulukuun ajaksi koulu hakee oikeutta vuokrata KäPan kupuhallia sadekelien liikunnan väistötilaksi. Toivottavasti tuolle ajalle saadaan oikeus myös uimahallin käyttöön, niin liikuntatunneille saataisiin kunnolliset tilat.
Rakennusta on lähdetty remontoimaan, koska ilmanvaihto on ollut huono. Uuteen rakennukseen tulee joka kerrokseen oma ilmanvaihtokoneisto, sekä päätyluokkiin huonekohtainen ilmanvaihtolaitteisto. Taas lämpimän kesän jatkuessa lämpötila on koulurakennuksessa ollut riittävä - tämä asia korjaantunee uuden teknologian myötä jo ensi kevääksi.

maanantai 22. elokuuta 2011

Kasvitarhan ihme



Vaikea kuvitella näin elokuussa miltä koulumme kasvitarha näytti toukokuussa.



















Lämmin ja sopivan sateinen kesä suosi puutarhureita. Alku sen sijaan oli savinen. Maamme on kovaa, savista ja kuivaa ja kun vielä maankääntökin tehtiin käsin, niin kasvien kasvualusta ei ollut paras mahdollinen. Mutta erityisesti 4A-luokan, harjaantumisluokkien ja monien muiden maan muokkajien ansiosta 8-luokkien kasvattamat taimet saatiin kasvamaan.










Sitkeä kitkeminen, maan myöhiminen käsikuokalla ja tasaisen kastelun ylläpito pelastivat tilanteen ja sato on yllättävän hyvä.


























Erityisen hyvin onnistui kotitaloustunneille arvokkaiden sipulien ja kurpitsojen sato.




tiistai 9. elokuuta 2011

?KÄPYLÄÄNKÖ KOULUBUSSI?

?? KOULUBUSSI KÄPYLÄÄN??


Käpylän peruskoulun vanhempia kutsutaan yhteistyöhön Opetusministeriön, Opetushallituksen ja opetusviraston yhteishankkeeseen:

Tervetuloa kouluun

Alustavat työjärjestykset on julkaistu ja ne ovat nähtävissä koulun virallisemmilla sivuilla: http://www.hel.fi/hki/kapyla/fi/Opetus/Jaksot Virallisemmilta sivuilta löytyvät myös tämän hetken opettajat jne. Ruokalistoja vielä odotellaan, mutta eivätköhän nekin sinne ilmaannu..



Luontoluokan hiiret ovat
 lomailleet siellä missä oppilaatkin..



torstai 4. elokuuta 2011

Kasvimaallamme häärii lauma opettajia

























Kun koulu päättyi kasvimalla näytti vasemmanpuoleisen kuvan kaltaiselta. Nyt pikemminkin oikeanpuolimmaiselta.




Tällä viikolla kasvimaallamme opiskelevat oppilaiden sijasta opettajat. He kouluttautuvat käyttämään puutarhaa opetuksessa. Kurssi on täydennyskoulutusta opettajille. Meidän koulun kasvimaahan ja sen käyttöön tutustuminen kuuluvat kurssin ohjelmaan.

sunnuntai 24. heinäkuuta 2011

KUTSU OPETTAJILLE
Tule mukaan innostumaan ulkona opettamisesta MMO ry:n kesäpäiville ja vuosikokoukseen
Keskiviikkona 3.8.2009 klo 13 - n. 18
Labbyn luomu-tilalle Pernajaan

Kesäpäivät sopivat kaikille maa-ja metsätalous- ja biologian opettajille sekä muille ulkona oppimisesta kiinnostuneille luokan- ja aineenopettajille ynnä muille asiasta kiinnostuneille. Lue lisää ja ilmoittaudu: http://mmo-ry.blogspot.com/2011/06/kesapaivat-labbyssa-382011-n-13-1800.html

perjantai 8. heinäkuuta 2011

Kasvun ihmeitä kasvitarhalla

Kesän ajan joka arkipäivä joku koulustamme taikka Klubilta käy katsomassa miten viljelyksemme voivat ja huolehtivat myös kitkemisestä ja kastelusta. Tänä vuonna kaneista ei liiemmälti ole ollut haittaa. Pieni ilonen ryhmä koulun aikuisia kävi korjaamassa minttujen ja meiramien ensimmäisen sadon talteen ja nipsimässä kukat pois muiltakin mausteilta voimia viemästä.

keskiviikko 22. kesäkuuta 2011

LUOKAT JA OPETTAJAT LUKUVUONNA 2011-2012

Juhannuksen kynnyksellä ovat varmistuneet opettajat eri luokille. Tänä vuonna on mennyt harvinaisen pitkään, ennen kuin järjestelyt ovat varmistuneet. Lomailukuukausi heinäkuu on vielä edessä. Sen aikanakin saattaa opettajien suunnitelmiin tulla muutoksia kaikissa kouluissa, joten tässä tämänhetkinen tilanne. Suluissa vakinaisen, virkavapaalla olevan opettajan nimi. Lämmintä kesää kaikille!

1A Paula Havu (Outi Kajanne)
1B Leena Tuominen
1C Aino Lipponen
1-2K Liisa Tiensuu-Hirvonen
2A Mira Tanninen
2B Marianne Korhonen (Sanna Lindahl)
2C Paula Sippola
3A Paula Ismail
3B Anni Eerikäinen
4A Outi Rantala-Mery (Kaisa Viitasaari / Niina Rahunen)
4B Katja Kiviniemi (Virve Vakiala)
5A Ville Teittinen
5B Juhani Rämö
5C Aire Lonka
6A Mari Kittilä
6B Mai Järvinen (Sini Ahonala)
6C Maini Hämäläinen

7A Jaana Anttila
7B Toni Vuori
7C Esa Saarelainen
7D Janne Heinilä
8A Satu Koronen
8B Perttu Varonen
8C Jari Tirkkonen
8D Kirsi Arino
9A Satu Leskelä
9B Marianne Nieminen
9C Teija Sakko
9D Anu Sundholm
9E Riia Tiula
10 Heikki Kauhanen

ee-2H Pia Taskinen
3-6H Raija Joutsenvirta
7-9H Lahja Rautava
7-9H Helena Turunen
10H Päivi Nurmento ja Tuula Rissanen
1-10V Marja Kononen ja Karita Toijonen
1-6N Anna Räsänen ja Outi Toivonen
5-6M Inkeri Marttinen
8-9G Timo Akkanen

perjantai 3. kesäkuuta 2011

Hyvää kesää kaikille

Luokkien 1-6 juhlan teemana oli kesä kasvitarhalla. Oppilaat voivat olla ylpeitä itsestään ja kotijoukot lapsistaan. Jälleen kerran ihailtavaa energiaa, upeita käsikirjoituksia ja sävellyksiä. Tekemisen riemua. Molempien juhlien tallenteet on saatavissa koululta. Ohessa kuitenkin tiivistelmä eli kevätjuhla 7 minuutissa:


Lauantaina koulu alkaa luokilla 8 ja 9 juhlalla Untamon salissa klo 8.15. Muiden päivä alkaa klo 9.30. Ohjelmassa on patsaan kukitus, joka alkaa noin 9.45. Tämän jälkeen on todistusten jako.  

perjantai 27. toukokuuta 2011

HYKKYLÄN REMONTTI KÄYNNISTYY TAUON JÄLKEEN

Hykkylän rakennuksen remontti on ollut keskeytyneenä yli 3 kuukautta. Kiinteistölautakunta on hyväksynyt uuden pääurakoitsijan. Remontti käynnistetään koulun päätyttyä 6.6. Tavoitteena on, että ensimmäinen vaihe valmistuu viimeistään hiihtolomaviikkoon mennessä 2012 ja kakkosvaihe olisi valmis keväällä 2013. Asiasta tarkemmin myöhemmin.
Kaikille oppilaille on ensi vuonnakin luokkatila. Eriyttämistiloja on remontin aikana niukasti, mutta opetus järjestyy hyvin ammattitaitoiselta henkilökunnalta. Oppilaat ovat olleet tosi joustavia, ja monen kunto on kohonnut rakennusten välillä liikkuessa.

keskiviikko 25. toukokuuta 2011

OPETTAJA-ASIOITA

Ensi lukuvuonna koulussa työskentelee noin 60 opettajaa. Johtokunnan opettajavalinnoista on kirjoitettu jo aiemmin maaliskuussa, ja huhtikuussa tiedotettu opettajatilanteesta. Aineopettajista lähes kaikki jatkavat. Uusina luokanvalvojina seiskoilla aloittavat Jaana Anttila, Toni Vuori, Esa Saarelainen ja Janne Heinilä. Luokanopettajia koulussa toimii ensi vuonna 18, joista 4 on perhevapaalla ja tämän hetken tietojen mukaan yksi muulla virkavapaalla. Opettajat saattavat henkilökohtaisista syistään johtuen vaihtua vielä kesällä, vaikka järjestelyt kevään ja alkukesän kuluessa olisi tehty parhaalla mahdollisella tavalla. Tehtävät ovat olleet haussa ja haastattelut ovat parhaillaan menossa. Alkuopetuksessa opettavat Aino Lipponen, Leena Tuominen, Mira Tanninen, Susanna Karvinen, Liisa Tiensuu-Hirvonen ja Sanna Lindahl (sijainen).
Kolmos-nelosilla opettavat Paula Ismail, Virve Vakiala (sijainen), Kaisa Viitasaari (sijainen) ja Sini Ahonala (sijainen).
Vitos-kutosilla opettavat Aire Lonka, Juhani Rämö, Ville Teittinen, Mari Kittilä, Maini Hämäläinen ja Niina Rahunen (sijainen). Kun tehtävien hoitajat varmistuvat, tiedotetaan luokkien opettajista näillä sivuilla.

tiistai 24. toukokuuta 2011

Reissu heitetty, tiltalttikin nähty

>Katso retkikuvia


Merkintä: Hiljaa, palaa! Kyll tän saa viel täältä. Mites täs noin pääs käymään? Teija, miten tää Trangia kasataan? Retkellä pääsee ulos kaupungista eikä tarvitse ajatella aikaa. Ei ole kiire. Halpaa limuu, tasaisia telttapaikkoja ja irti stressistä. Oppii arvostamaan kodin mukavuuksia. Asseri, pesitsä tukan eilen? Pesin pesin vedellä. Autatteks te tän teltan kanssa? Antakaa Mora ja ottakaa kunnon makuupussit. Think Fast! Kirsi, pitääks mun herätä sinne linturetkelle, mä olin jo yhell? Telttojen purku aloitetaan sitten 04.00. Kuulitteks, et Talvitie ja Hirvonen lupas tyhjentää huussin, jos me kaivetaan kuoppa. Pitäkää hauskaa!

perjantai 20. toukokuuta 2011

Retkeilykerho Haeskassa

Olemme telkimas Eestis. Kogo porugan mielest linnud ovat vägä huvitavad. Kas meije peab juba magama minna. Aamun valjetessa retkeläiset heräsivät kurkien kiljuntaan.

tiistai 17. toukokuuta 2011

5.C –luokka leirikoulussa Meriharjussa

Meriharjun leirikoulussa sää suosi 5.C –luokkaa. Aurinko paistoi ja muutama talviturkkikin saatiin heitettyä mereen. Ohjelmaan kuului mm. kivi- ja rautakauden historiaa luonnossa, esimerkiksi kivikirveen rakentamista ja kivikautisen majapaikan rakentamista.

Olimme paljon ulkoleikkejä, ja jos liikuntaseikkailu olisi ollut nyt meneillään, niin rasteja olisi kertynyt huimasti. Illalla saunottiin ja paistettiin makkaraa sekä luokan omassa Talent –showssa oli upeita esityksiä mm. temppuja diabololla, tanssia ja taistelua.

Rankkaa maankääntöä ja muhkeita chilejä

Mikään ei ole niin tärkeää kuin puutarhanhoito...


Koulun kasvimaalla käännetään tällä viikolla hiki roiskuen maata. Koneellisen maankäännön sijasta teemme homman tänä vuonna käsin. Näin tulee säästetyksi fossiilisia polttoaineitakin, vaikka aika ajoin rankkakin huulen heitto kuluttaa ehkä kuulijoiden voimavaroja. Mutta maa kääntyy.


Ensi viikolla pitäisi päästä istutus- ja kylvöpuuhiin.



Luokissa kasvavat oppilaiden muhkeat taimet. Chilit ja tomaatit ovat tänä vuonna erityisen komeita.



Tästä se lähtee uskokaa tai älkää!!






maanantai 16. toukokuuta 2011

PÄÄTTÖLUOKKIEN JUHLASTA LAUANTAINA 4.6.

Lauantaina 4.6. vietetään päättöluokkalaisten juhlaa. Juhlaan osallistuvat koulun puolelta ysit, jotka ovat juhlan keskeisiä henkilöitä, sekä kasit ja kympit. Ysien kotiväki on tervetullutta mukaan juhliin (2 - 3 henkilöä per oppilas). Noudatamme aikataulua: juhla alkaa klo 8.15 ja päättyy noin 9.15. Vieraiden kannattaa tulla ajoissa, niin juhlat päästään aloittamaan aikataulun mukaan. Näistä juhlista ehtii vielä seuraaviin!

KULTAAAAAAA!!

Ilmaveivii, hikisii Leijonii

SUOMI ON MAAILMANMESTARI 2011!!

tiistai 10. toukokuuta 2011

KEVÄTKONSERTTI ONNISTUI LOISTAVASTI

Eurooppa-päivän iltana järjestyi ensimmäinen osa oppilastyönäyttelystä. Luokanopettaja Liisa Tiensuu-Hirvonen oli järjestänyt oppilaskonsertin apunaan opettajat Jesse Vierelä ja Anne Leinonen kanssa. Kuorolaisia oli runsaasti luokilta 1 - 6. Soittajissa oli sekä oppilaita että heidän vanhempiaan. Lauluja oli monista Euroopan maista, ja juontaja osasi taitavasti johdatella kuulijat seuraaviin kohteisiin. Konsertin jälkeen kuulijoilla oli mahdollisuus tutustua sekä Untamossa että Väinölässä esillä oleviin oppilastöihin. Torstaina 12.5. on toinen mahdollisuus töihin tutustumiseen. Torstai alkaa klo 17.30 muotinäytöksellä Untamossa, Väinölän musiikkiluokassa on musiikkiesityksiä ja oppilastöihin voi tutustua molemmissa auki olevissa rakennuksissa.

maanantai 9. toukokuuta 2011

Oppilastyönäyttely ja disko

Maanantaina 9.5. järjestetään Untamon salissa Eurooppa-päivän konsertti klo 18 alkaen. Konsertin jälkeen voi tutustua Untamon ja Väinölän rakennuksissa esillä oleviin oppilastöihin klo 20 saakka. Paikalla on tuolloin myös VY:n kahvila Kansankynttilä.


Torstaina 12.5. Untamon salin valtaa muotinäytös klo 17, minkä jälkeen on vuorossa alaluokkien disco klo 17.30 alkaen. Väinölän suuressa musiikkiluokassa kuullaan musiikkiesityksiä klo 18 alkaen, ja käytäville ripustettuja oppilastöitä on mahdollista tutkailla klo 19.30 saakka. Kahvilaa Väinölässä pyörittää 9D.
Lämpimästi tervetuloa!
terveisin Käpylän peruskoulun VY ja opettajat

perjantai 6. toukokuuta 2011

"HOPEE EI OO HÄPEE"

Seiskaluokan pojat edustivat hienosti Käpylän peruskoulua helsingin koulujen turnauksessa. Loppuottelussa pojat hävisivät niukasti Herttoniemelle maalein 3-2. Matkalla finaaliin kaatui komeasti mm. Pohjois-Haagan joukkue. Joukkeessa pelasivat:
Niko Harja, Matias Lindfors, Jaakko Vanhala, Juska, Toivanen, Mikael Valla, Yad Anwar, Joakim Palen, Abdi Abdigadir ja Jaakko Lajoma

maanantai 2. toukokuuta 2011

Siivouskampanja

Suomi puhtaaksi päivässä pe 6.5. 2011

Koulumme osallistuu yhdessä Helsingin kaupungin Rakennusviraston kanssa kansainvälisiin siivoustalkoisiin perjantaina 6.5.2011. Siivouspäivää vietetään samaan aikaan Suomen lisäksi ainakin Virossa, Latviassa, Liettuassa, Portugalissa, Sloveniassa ja Romaniassa. Tarkoituksena on siivota yhdessä päivässä roskaantumisalueet koko Suomen luonnosta.

Siivouskampanjan tukijoita ovat muun muassa Ympäristöministeriö, Sisäasiainministeriö, Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Metsähallitus. Kampanjan suojelijana toimii Tasavallan prsesidentti Tarja Halonen. Kampanjan taustalla on voittoa tavoittelematon yritys Green Earth r.y ja se on osa maailmanlaajuista Let`s do it -liikettä, jonka suurena tavoitteena on siivota koko maailma.



perjantai 29. huhtikuuta 2011

Tet-jaksot takana

Työelämään tutustuminen on tärkeä osa peruskouluopetusta. Monelle oppilaalle TET-jakso on ensimmäinen kurkistus työelämään. Työpaikan hakuun kannattaa panostaa hyvissä ajoin ennen jakson alkua. Alla muutaman tettiläisemme kuvauksia  Eat & Joy Maatilatorilta, Niittyvillan päiväkodista ja kirjasto 10:stä.




torstai 21. huhtikuuta 2011

Hyvää pääsiäistä

Tervehdys kasviosastolta vielä ennen lomaa!


8.-luokkalaisten ja muiden koululaisten istuttamat kasvinsiemenet ovat versoneet kovasti purkeissaan eri puolilla koulua aurinkoisilla ikkunalaudoilla.



Suurin osa versoista on jo päästy koulimaan ja uudet tomaatit, chilit, persiljat, purjot, kosmoskukat ym. kasvit jatkavat nyt kasvua omissa purnukoissaan.


Lopulta kasvit istutetaan koulun kasvitarhalle...


Mutta nyt: HYVÄÄ PÄÄSIÄISTÄ KAIKILLE!

keskiviikko 20. huhtikuuta 2011

ENSI LUKUVUODEN SUUNNITELMIA

Ensi vuoden opetusjärjestelyjen suunnittelu on pitkällä. Työaikojen osalta lautakunta antoi rajat viime syksynä. Koulu on tehnyt suunnitelman, mitä lauantaityöpäiviä tekisimme ja miten vastaavat vapaat käytetään. Lautakunta on määrittänyt koulun aloituspäiväksi tiistain 16. elokuuta. Syyslomaa vietetään Helsingin kouluissa 13. -14.10.2011. Koulukohtaisesti järjestämme kaksi perinteistä lauantaityöpäivää: kirmyjäiset syksyllä ja avoimet ovet heti kevätlukukauden alussa.

Kaisaniemessä oppii maantietoa



Luonto ja tiede -luokka 7D vieraili lauantaina Yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa. Opiskelimme maapallon ilmasto- ja kasvillisuusvyöhykkeitä. Tutustuimme myös maailman tärkeimpiin ravintokasveihin kasvihuoneissa.

Kuvassa riisi.

torstai 14. huhtikuuta 2011

HYKKYLÄN REMONTISTA ODOTETAAN TARJOUSTA

Mäkelänkatu 93 rakennuksen remontti antaa odotuttaa itseään. Urakasta on pyydetty tarjouksia ja asian käsittely etenee koko ajan. Uskomme, että remontti käynnistyy uudelleen ennen kesää. Tällöin vaihtoaika olisi jouluna, remontti noin puoli vuotta myöhässä.

tiistai 12. huhtikuuta 2011

Retkeilykerhon retki Stora Svartön saarelle 11.–13.3.2011

Yhdeksän uhmakasta retkeilijää opettajineen retkeili arktisissa olosuhteissa Stora Svartön saarella Porkkalassa maaliskuun puolessa välissä. Perjantaina kävelimme jään yli saareen, yövyimme teltoissa kaksi yötä.

Jään paksuus oli 40 cm, joten varsinaista vaaraa ei ollut, jännitystä kylläkin. Ohjelmassa eräilyn ja kokkailun lisäksi oli muun muassa purjepulkkailua ja jäällä kävelyä. Kun vierailimme lähistöllä olevan saaren lintutornissa, yllämme liiteli merikotkapariskunta kevätpuuhissa.  

maanantai 4. huhtikuuta 2011

Liikuntaseikkailu 2011

Koulustamme osallistuu liikuntaseikkailuun 13 luokkaa ja yli kaksisataa innokasta alakoululaista. Tapahtuman idea on liikkua seuraavien kolmen viikon aikana mahdollisimman paljon ja samalla tutustua siihen alueeseen, mikä kulloinkin on maantiedossa menossa.
Luokan kirjautuminen

VIISAASTI VERKOSSA 12.4. klo 18.30

Mitä koululaiset tekevät netissä? Mistä meidän vanhempien kannattaa
huolestua, mistä ilahtua? Nuoret käyttävät nettiä entistä enemmän ja
hyvinkin sujuvasti. PYSYTÄÄN KÄRRYILLÄ!

Mannerheimin Lastensuojeluliitto järjestää Viisasti verkossa
-koulutuksen kaikille koulumme oppilaille ensi viikon alussa. Sarjaan
kuuluu myös vanhempainilta, jossa käydään läpi verkkomedian hyötyjä ja
haittoja, lasten ja nuorten sosiaalista elämää verkossa sekä
kouluttaja Lena Salmen oppilaiden kanssa käymiä keskusteluja netin
käytöstä.

perjantai 1. huhtikuuta 2011

Tulilintu koululla

Koulussamme esiintyi englantilainen parivaljakko Jill ja Bill. He kiertelevät ympäri maailmaa kertomassa tarinoita. Meidän koulussa he esittivät tarinan nimeltään Tulilintu, joka on vanha venäläinen tarina. Tulilinnussa Ivan-niminen prinssi lähti etsimään tulilintua pelastaakseen isänsä ja valtakuntansa. Matkalla Ivan koki monia seikkailuja. Mukaan lähtivät myös Ivanin veljet, jotka myöhemmin kavalsivat hänet, koska halusivat vain mainetta, kunniaa ja rahaa... Tarina opettaa ainakin siitä, että oppisimme elämään sen kanssa, mitä meillä on, eikä meistä tulisi ahneita, kuten Ivanin veljet, joille kuitenkin kävi lopulta huonosti ahneutensa takia. Allekirjoittaneiden mielestä juoni oli hyvä ja esitys hupaisa. Toimittajat: Jenna ja Lilli

perjantai 25. maaliskuuta 2011

Hanska hukassa


Koululle kertyi tänäkin talvena uskomaton määrä tumppua, takkia, kaulahuivia jne. Talvikauden löytötavarat ovat näytteillä Untamon ala-aulassa ja Väinölän opehuonekerroksessa aprillipäivään 1.4. asti. Käykää katsastamassa omanne pikimmiten, sillä sen jälkeen tavarat laitetaan kassiin ja toimitetaan vaatekeräykseen. Vaatteita voi käydä katsomassa ma-to myös iltaisin, koska koululla on iltavahtimestari.

tiistai 22. maaliskuuta 2011

Earth Hour

Koulumme viettää Earth Hour-tapahtumaa perjantaina klo 10.00 tunnilla, jolloin kaikki härvelit ovat pois päältä. Varsinainen tapahtuma on lauantaina 26.3. klo 20.30 > osallistutaan

JOHTOKUNTA VALITSI OPETTAJIA

Käpylän peruskoulun johtokunta kokoontui maanantaina 21.3.20110. Esityslistalla oli tämän vuoden budjetti, jossa koulukohtaisesti päätettävää rahaa on noin 144000 euroa, sekä vakinaisten opettajien valintoja.

sunnuntai 20. maaliskuuta 2011

Vierailu päivälehden museossa

Akun auto 313
4a vieraili Päivälehden museossa keskiviikkona 16.3.2011. Päivälehden museossa oli muunmuassa Aku Ankka näyttely, sekä vanhojen painokoneiden näyttely.
 Aku Ankka näyttely oli kaikkien mielestä hyvin mielenkiintoinen, muunmuassa siksi, että siellä sai tehdä oman viisumin, jonka perusteella sai myös tulostaa "ilta-pulun", eli paikallisen lehden, mutta hieman pettymystä tuotti, kun lehti olikin vain etusivu.Näyttely sisälsi myös Aku Ankan auton, sekä elokuvateatterin jossa oli mahdollisuus katsella vanhoja Aku Ankka filmejä. Museon ylpeys oli Carl Barksin nimikirjoitus, joka oli kirjoitettu entisen toimiston seinään, mutta kun toimiston sijainti oli muuttunut, oli seinästä leikattu pala pois... Eihän arvokasta nimikirjoitusta voi jättää.
Toimittajat: Viivi, Sonja ja Farhia

maanantai 14. maaliskuuta 2011

HYKKYLÄN RAKENNUKSEN REMONTISTA

Hykkylän rakennuksen korjaustyöt keskeytyivät ennen talvilomaa. Viimeisimmän tiedon mukaan HKR-rakennuttaja on käynyt neuvotteluja mahdollisen uuden urakoitsijan kanssa. Jos neuvottelut etenevät suunnitellusti, käynnistyvät korjaustyöt jo nyt kevään aikana.

Niin oppilaat kuin henkilökunta odottavat uusien tilojen valmistumista. Vaikka liikkuminen useamman rakennuksen välillä tuo raikkaan tauon ja velvoittaa olemaan ulkona.

tiistai 8. maaliskuuta 2011

Hyvää laskiaista!

Kuutosluokkien tytöt kävivät 4.3.2011 liikuntatunneilla Paloheinässä pulkkamäessä.
Kaikilla oli todella mukavaa laskea mäkeä ja viettää aikaa muiden luokkalaisten kanssa.
Ja vauhtiakin riitti!



Suositellaan kaikille, jotka pitävät vauhdista ja tuulen tuiverruksesta poskia vasten. Paloheinän mäissä nähtiin kaiken ikäisiä hurjapäitä, joten nyt kaikki pulkkamäkeen laskiaisen kunniaksi! Hyvää laskiaista kaikille toivottaa 6.-luokkien tytöt!

Teksti: Ilona, Sara ja Lilli

Kuva: Paula

maanantai 7. maaliskuuta 2011

Kasiluokkalaiset mätijahdissa

Koulumme 8. luokan biologian kurssiin kuuluu paljon käsillä tekemistä, tutkivaa oppimista ja hienoja biologian elämyksiä. Kurssilla tutustutaan eri eliöryhmiin, joista muutamiin toisia tarkemmin koskemalla, haistamalla ja joskus jopa maistamalla. Tähän mennessä on mm. kasvateltu homeita ja hiivaa, viljelty bakteereja ja preparoitu eri eläimiä. Viime viikolla olivat vuorossa kalat.


Muutama kuulutti heti alkuun, ettei aio kalaan koskea. Pian neljä ryhmää kuitenkin jo preparoi kaloja melkein kilpaa mätipusseja etsien, silmämunia pyydystellen ja uimarakkoja tutkien. Onks kalalla aivot? Missä ne oikein on? Onks NÄÄ aivot? Leuka jumittaa, onks siellä hampaat? Mitä osia kalasta oikein syödään? Mitä tää ruskee on? Syöks joku TÄTÄ?



Jukka-Pekka Anttinen & Paula Ismail

Käpylän Iltamat perjantaina 18.3.2011 klo 19 – 24

Perinteinen yhteinen iloittelu kaikille Käpylän peruskoulun aikuisille: vanhemmille, opettajille ja henkilökunnalle! Syödään, rupatellaan ja tanssitaan yhdessä, kohdataan ja tullaan tutuiksi. Opettajat ovat luvanneet että he eivät puhu oppilaista, ja vanhemmat ovat luvanneet että he eivät pure opettajia. Siispä tiedossa on hyvät kekkerit!

keskiviikko 2. maaliskuuta 2011

Ensi lukuvuoden valinnaisaineista

Opetussuunnitelman valtakunnallisessa tuntijaossa on valinnaisaineita yläkoulussa 12 kurssi 90 kurssista. Käpylän peruskoulussa kaikki valinnaisuus sijottuu päättöluokille, 8. ja 9. vuosiluokalle. Yksi valinnaisainevalinta on voitu tehdä jo alakoulun puolella, kun oppilas ja hänen perheensä on päättänyt A2-kielestä: alakoulussa alkanut saksa ja espanja jatkuvat päättöluokilla valinnaisaineena. Luonto ja tiede -soveltuvuuskoeluokalla arjen ilmiöiden luonnontiedettä -kurssi on valinnaisaine päättöluokilla.

torstai 17. helmikuuta 2011

7-8 G kiipeilemässä

Seinäkiipeilyä: Wikipedia

Hienhajua, magnesiumjauhon pölinää, kiipeilijöiden ähinää. Kaikkea tuota ja paljon muuta on seinäkiipeily parhaimmillaan tai pahimmillaan, miten sen nyt haluaa ajatella.